Ali Budak- Müteahhitler son aylarda ana malzemelerinden demire ulaşmada sıkıntı yaşıyor. İlk etapta demirdeki fiyat artışından etkilendiklerini belirten sektör temsilcileri şimdi de ürün bulmada ciddi sorun yaşadıklarını söylüyor. Sorunu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile paylaştıklarını söyleyen sektör temsilcileri, hükümetin sorun hakkında acilen tedbir alması gerektiğini belirtti. Demir fiyatlarındaki artışı ve demir sıkıntısını bakanlığa ilettiklerini ve soruna acilen çözüm beklediklerini belirten Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 'Demirin geçen sene şubat ayında tonu 1200 TL, bu yıl şubatta 1600 TL, şu anda ise 2100 TL oldu. Bunun yanında da demir bulma sorunu yaşıyoruz. Dünyadaki demir üreticileri arasında Türkiye 3'üncü sırada yer alıyor. Demir yapımında kullanılan hurdada hiçbir sıkıntı olmadığını tespit ettik. Bu nedenle bu fiyat artışının nedenini anlamakta zorluk çekiyoruz' dedi.


Acil tedbir alınması şart


Konunun İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nda ilgili bakanlara ifade edildiğini söyleyen Nasır, şöyle konuştu: Buradaki problemin giderilmesi için acilen tedbirler alınması gerekiyor. Yurtdışına ihracata yönelik bir durum varsa üreticilerin Türkiye'deki tüketiciye yönelik kota belirlemesi lazım. Tel demirdeki gümrük vergileri de yüksek. Bunun da düşürülerek, piyasadaki denge sağlanmalı. Aksi takdirde ülkenin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörü problem yaşamaya başlayacak. Bu da hem tüketiciyi hem de üreticiye yansıyacak. 200 yan sanayiyi besleyen sektörün ana unsurunun bu şekilde sıkıntılı olması ciddi sorunlar doğurur. Hükümetin de bu konuda önlem alması gerek. Geçen sene hazır betonda yaşanan olayla bu eşdeğer değil. Çünkü inşaat demirinin piyasada bulunmaması sektörü ciddi sıkıntıya sokacak.
 

Piyasada arz yok


Demir fiyatlarındaki artışı spekülatif bir hareket olarak değerlendiren Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı, 'Bu işin spekülatif bir hareket olduğunu düşünüyorum. Fiyatların arttırılması için yapılan bir uygulama olduğuna inanıyorum. Zaten piyasada da ciddi bir arz yok. Demir fiyatlarının bu kadar artmasının hiçbir açıklayıcı nedeni yok. Tamamen spekülatif bir hareket. Demirle ilgili bir ithalat yapıldığında bu fiyatlar düşer. Çünkü dünyadaki demir emtia fiyatlarında bir artış yok. Sadece Türkiye'deki fiyatlarda bir artış yaşandı. Bu artışın nedeni, demir fiyatını bu noktada tutmak için. Et fiyatlarıyla ilgili spekülasyon yapıldığında Tarım Bakanlığı çıkıp dışardan ithal et getireceğini nasıl açıkladıysa inşaat sektörünü daha da canlandırmak isteyen hükümetin açıklama yapması gerek. Bu bir günlük konu değil. Herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bu işin dünyadaki makul rakamları neyse o rakamların olmasını istiyoruz. Sektör birbirine güvensin ve uzun vadeli hesaplar yapılsın. Kısa vadeli hesaplar yapmanın kimseye bir yararı olmaz' diye konuştu.
 

'10 gün içinde normale döner'


Demir fiyatlarının Türkiye'de bu kadar yükselmesinin normal olmadığını belirten Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, 'Ancak zaman zaman da demirde bu dalgalanmaları yaşıyoruz. 10 güne kadar normal değerlerine ineceğini düşünüyorum. Dövizdeki dalgalanmalar da ister istemez etkiliyor. Bu dalgalanmalar sektörde maliyetleri ve inşaat hızını da etkiler. Sonuç itibariyle mutlaka olumsuz etkisi olacak ama büyük ölçüde olmayacak. Bu tür dalgalanmalara iş çevresi alıştı ve ona göre pozisyon alıyor. O nedenle de çok da etkilemeyeceğine inanıyorum' dedi.