Kamu ihalelerinden yasaklı olan Bereket Enerji, grup şirketi Elsan ile İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım özelleştirmesine girerek en yüksek teklifi verdi. Gediz Elektrik Dağıtım Bölgesi'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 231 milyon dolarla Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu verdi. Elsan'ın içinde olduğu Bereket Enerji, 16 Ağustos 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 6 ay boyunca tüm kamu ihalelerinden yasaklı hale gelmişti.

6 ay yasaklı!


İzmir ve Manisa'nın elektrik dağıtım faaliyetini yürüten Gediz Elektrik İhalesi'nde 10 firma yarıştı. En yüksek teklifi veren girişim grubundan Elsan ise Bereket Enerji'nin grup şirketi. Bereket Enerji ise 16 Ağustos 2012'deki Resmi Gazete'de ihalelerden yasaklı hale getirildi. Resmi Gazete'de yer alan ilana göre Adalet Bakanlığı Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bu kararı aldı. Bereket Enerji, 7 Mayıs'ta Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun yaptığı 'serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı' ihalesini kazandı. Ancak şirket ihaleyle ilgili sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçti. İhale daha sonra iptal oldu. Bunun üzerine de Kamu İhale Kanunu'nun 58. maddenin 2. fıkrasına göre tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji'ye 6 ay süreyle yasaklanması kararı çıktı.

Ortak şirketi de yasaklı


Kamu İhale Yasası'nın ilgili 58'inci maddesinde; "...Haklarında yasaklama kararı verilen tüzelkişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzelkişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzelkişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir" hükmü de yer alıyor.

Karar aslında 10 Temmuz'da çıkmış

Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün Bereket Enerji'ye getirdiği yasaklama kararı aslında 10 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak bu ilanda yanlış bir yer işaretlendi. Bunun üzerine 16 Ağustos tarihinde yeniden ilan verildi. Yanlışlık yapıldığı belirtildi.

Özelleştirme ihaleleri ise Kamu İhale Yasası dışında. Özelleştirme Yasası'nın 12. maddesine göre İhale Yasası özelleştirme ihalelerinde uygulanmıyor.

Dağıtımda payı yüzde 7 olacak

Kamu ihalelerinden 6 ay yasaklanmış olan Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ihale sonrası ortak girişim grubu adına açıklama yaptı.

Saldanlı Gediz Bölgesi'nin Türkiye 'de talep artışının en yüksek olduğu bölgelerden biri olduğunu kaydederek, bu doğrultuda 2015'e kadar takribi 600 milyon liralık yatırım öngördüklerini dile getirdi. Sonraki ihaleler için de ilgilerinin devam edebileceğini ifade eden Saldanlı, "İhalelere ilgimiz muhtemelen devam edecek. Mevcut dağıtım bölgemizin üzerine Gediz'i de eklersek yüzde 7 civarında bir pazar payına sahip olacağız" diye konuştu.

5 elemeli tur düzenlendi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında dün yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Ardından geçilen 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Cengiz-Kolin-Limak elendi. 2. elemeli yazılı tur ise aynı teklifler geldiği için tekrarlandı. Bu turda ise IC İçtaş elendi. 3. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Zorlu, 4. elemeli turda Torunlar Gıda, 5. elemeli yazılı turda ise Çalık Enerji elendi. Daha sonra başlayan açık arttırmada, sırasıyla Fernas İnşaat, Enerjisa, Genpa ve Park Holding çekildiğini açıkladı.

Aydın, Denizli için 17 yıl beklemişti

Gediz Dağıtım'a en yüksek teklifi veren Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan dağıtım bölgesinin lisansına sahip. Aydem Elektrik 1991 yılında bu illerin dağıtım hakkını almıştı. Ancak 2008 yılında EPDK'nın kararıyla lisansını alabildi.