Mehmet Akif Çakmak- Ege İhracatçı Birlikleri'nde genel kurullar dün devam ederken, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2011 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantıları'nı gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantılarda ihracat rakamlarlarına değinen 3 birlik başkanı, 2012 yılının ihracatta iyi geçeğine yönelik sinyaller verdi. 


Mobilyada kümelenmeye gidiyoruz

Avrupa Baharat Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, ilk üç ayda 2012 tahminlerinin 1-2 puan üstünde olduklarını söyleyerek, "2012 yılının 2. ve 3. çeyreğinde bu rakamların daha da artacağını düşünüyoruz. Mobilyada komşu ülkeler bizim için önemli bir pazar, özellikle kuzey ülkelerini önemsiyoruz. Yeni pazarlar arayarak eksik olduğumuz noktaları tamamlamaya çalışıyoruz. Mobilyada kümelenme planımız var, bu yılın 2. yarısında neticeler almaya başlayacağımızı düşünüyorum. Özellikle oturma ve yatak gruplarında önemli ihracatımız var. 2023 mobilya ihracat hedefimiz 6 milyar dolar" yorumunda bulundu. Baharatta da yeni gelişmelerin yaşandığını belirteren Nurettin Tarakçıoğlu, AB ile ortak bir proje hazırladıklarını ve bu proje ile birlikte baharat ürünlerini bozmadan daha steril hale getirmeye çabaladıklarını belirterek, " Baharatlardaki tat, aroma, koku ve renk gibi özellikle korumaya çalışıyoruz. Baharat ve odun dışı orman ürünlerimizi ülkemizin 100. yılında 2 milyar dolar gibi bir rakama ulaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


İlk çeyrekte yüzde 30'luk bir artışımız oldu

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, 2023 yılı için belirlenen 13.7 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bir tanıtım grubu kurduklarını ve tanıtım faaliyetlerini artıracaklarını söyledi. 5 Nisan'da kurulan tanıtım gruplarının çok yeni olduğunu ifade eden Hemsi, "Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nu oluşturduk. Bu tanıtım grupları ile 2011 yılında 5 milyar dolar olan ihracatımızı 2023 yılında 13-14 milyar dolarla ulaşmak hedefindeyiz. 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 30'luk bir ihracat artış hızı yaşadık"yorumunda bulundu.

Çarklar yeniden dönmeye başladı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Olağan Mali Kurulu'nda konuşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin de Libya, Mısır, Suriye ve Yemen gibi ülkelerde çarkların yeniden dönmeye başladığını belirtirken, bu pazarlar sayesinde ihracatın yeniden artmaya başlayacağını düşündüklerini söyledi. Sektör olarak yüzde 10 ihracat hedeflerinin bulunuduğunu dile getiren Şahin, "Türk demir-çelik sektöründe de aynı oranlarda bir ihracat beklentisi var. İç ve dış piyasada bir daralma olsa da inşaat sektörüne bağlı olarak önümüzdeki günlerde bir hareketlenmenin olacağı kanısındayız. Kentsel dönüşüm projeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara'da hayata geçmeyi bekleyen projeleri ile bir ivme yakalarız" şeklinde konuştu.