Mehmet Akif Çakmak- T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, İzmir Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri, İTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda dış ticaret esnasında yaşanan engeller ve devlet destekleri ele alınırken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında ihracat rakamlarına değinen Demirtaş, "Küresel ekonomide rol dağılımları ise yeniden belirleniyor. Biz de ülke olarak hedef büyüttük" diyerek büyüme stratejilerini sürdüreceklerini ifade etti.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve AR-GE Destekleri Daire Başkanı Bünyamin Kutlu da, ihracatçıları her zaman desteklerini belirtti ve 500 milyar hedefi doğrultusunda çalıştıklarını söyledi.. Ticari uygulamara karşı ihracatçıların çıkarları doğrultusunda kendilerini bilgilendirdiklerini ifade eden Kutlu, çeşitli konularda altyapı çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Yeni nesil serbest bölgeler kurulması fikri ortaya çıktı. Biz de yasal altyapı hazırlıklarına başladık. Bu tarz ihtisas serbest bölgelerinin yabancı sermayelerin çekilmesinde önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Emin adımlarla ilerliyoruz

Birçok AB ülkesinin kamu borcu nedeniyle zor günler yaşadığını ifade eden İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Küresel ekonomide rol dağılımları ise yeniden belirleniyor. Ülkemiz ise dengelerin değiştiği bu ortamda hedeflerini büyüttü. Bölgesel güç olduğu herkesçe kabul edilen ülkemiz, küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdık" diyerek Türkiye'nin ekonomisinin büyümeye devam edeceğini ifade etti. 

İTO İş Kadınları Konseyi Kurucu Başkanı Asuman Nardalı Tokuş ise dış ticaret konusunda devlet bürokrasinin azalmasını gerektiğini ifade ederek, "Bürokrasinin hızlanması öncelikli isteğimiz. İhracattaki diğer bir sıkıntımız ise uzak yol navlun masrafları. Uzak yol navlun desteği verilmeli. Umarım sıkıntılarımız çözülür ve ülkemizin ihracat hedeflerini daha hızlı yaparız" şeklinde konuştu.