Alım gücü sınırlı olan vatandaşların ekonomik acıdan ikinci el bir araba almaya daha çok yöneldiğini belirten Kaya, ‘İkinci el otomobil alırken, ciddi anlamda maddi ve manevi zarara uğramamak için vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. İkinci el otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız, almayı düşündükleri otomobilin motorundan şanzumanına, kaportadan döşemesine, kazalı olup olmadığından, kilometresiyle oynanıp oynanmadığına kadar bir takım fenni muayenelerini uzman ve ehli kişilere yaptırmalıdırlar. Bu kontrollerin yanı sıra alınmak istenen ikinci el otomobilin motor ve şasi numaraları yetkili servislere kontrol ettirilmeli ve de aracın emniyet ile vergi sicil kayıtları da çok iyi araştırılmalıdır’ dedi.

 
DIŞ GÖRÜNÜŞE ALDANMAYIN DETAYLI KONTROL YAPTIRIN

‘İkinci el oto alım satımının artık geniş bir piyasa olduğunu ifade eden Makina Mühendisi Güngör Kaya, ‘Her geçen gün büyüyen bu piyasadan araç alanların çoğunluğu araç alırken sadece dış görünüşüne ve motoruna bakarak almayı tercih ediyorlar. Detaylı kontrol yapılmadığı için birçok önemli ayrıntı gözden kaçabilir, daha sonra ortaya çıkacak bir hasar, büyük maddi zararlara yol açıyor. Bunun yanı sıra hasarlı araçla trafiğe çıkmak beraberinde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak sorunları beraberinde getirmektedir’ dedi.

 
YAPTIRACAĞINIZ BİR TESTLE ALACAĞINIZ ARACIN HASAR DURUMUNU ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

İkinci el otomobil almayı düşünen vatandaşların mağdur olmamak için uzman servislerde yaptıracakları bazı testlerle, alacakları otomobilin sağlamlık ve hasar durumlarını belirleme şansına sahip olabileceklerini belirten Makina Mühendisi Güngör Kaya,  bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

‘Uzman servise gidildiğinde araç birçok cihaza bağlanıyor. Bilgisayar ortamında kontrolden geçiriliyor. Önce motor testine alınıyor ve burada gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirleniyor. Sonraki aşamada bilgisayarla boya, kaporta, değişen parçaları, hangi parçalarında boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol ediliyor. Daha sonra sırasıyla hidrolik, benzin boruları, şase, amortisörler, fren düzenekleri, elektrik aksamı gibi bütün bölümleri ince detaylara kadar inceleniyor. İnceleme sonucunda kişiye araçta hasar olup olmadığı varsa aracın hangi bölümlerinde hasar olduğu ve aracın fiyat aralığı söyleniyor. Kişi otomobili alırken en başından her şeyini tanıma imkanı buluyor. Fazla zaman almayan aynı zamanda ekonomik bir ücret karşılığında tepeden tırnağa yapılan bu otomobil bakımı sayesinde kişi hem parasını sokağa atmaktan da korunmuş oluyor hem de gerek kendisinin gerekse çevresindekilerin trafikte can güvenliği konusunda farkındalıklarını geliştirmiş olur.’