Aykut Polatlı-Türkiye-Rusya krizi sonrası Rus tur operatörleri teker teker Türkiye'den çekilme kararı almaya başladı. Bu konuda ilk ciddi adım, Türkiye'ye tur satan en büyük tur operatörlerinden biri olan Natalie Tours'un geçici olarak Türkiye'ye tur satışlarını durdurması oldu. Rusya krizi en çok Ege'yi etkileyecek çünkü hem turizm hem de ihracat bakımından Rusya Egeli turizm ve ihracatçılar için çok önemli bir adres. Rusya'dan her yıl Türkiye'ye gelen yaklaşık 5 milyon turistin 3,5 milyonu Antalya'ya giderken bunun yaklaşık bir milyonu da Ege'ye geliyordu. Kriz sonrası zor durumda kalacak olan Antalyalı turizmciler Ege'yi tercih eden turistleri de Antalya'ya çekmek için kampanyalar başlatabilir. Hal böyle olunca Rusya ile yaşanan krizin en ağır faturası Ege'ye kesilecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu yıl 1 milyon azalan Rus turist sayısının Türkiye turizmini sarsarken yaşanan uçak olayı ile bu yıl gelen 3 milyon turisti de bulamayabileceğimizi söyledi. Rus turistin Yunanistan, İspanya, Mısır gibi ülkelere yönelebileceğini belirtti.

Rusya'nın Türkiye turizmi için oldukça önemli olduğunu söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Türkiye turizminde 2 tane kaynak pazar var. Bunlardan biri Almanya diğeri ise Rusya'dır. Rusya Türkiye'nin vazgeçilmez pazarlarından biridir. 2014 yılında 4 milyon 300 bin turist gelmişken 2015 Eylül sonu itibariyle 3 milyon 300 bin turist geldi. Bu durumdan da görüldüğü gibi biz 1 milyon turist kaybettik. Bunun sebebi de Ukrayna olaylarıydı. 1 milyon turist kaybetmemize rağmen Türkiye turizmi sallantıya girdi. Özellikle Rusya pazarının çok talep ettiği Antalya'da bulunan esnaf, otelci, emekçiler başta olmak kaydıyla herkes bu seneyi zor geçirdi. Büyük umutlarla 2016'ya girmişken maalesef bu uçak sorununun olması, ekonomik olarak var olan sıkıntının siyasi yönde de yaşanması, Türkiye turizmini derin bir girdaba sokmuştur" dedi.

'Rus turist sayısı, bıçak gibi kesilebilir'

İki ülke arasında yaşanan sorunun daha da derinleşebileceği ve Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının bıçak gibi kesilebileceği konusunda uyarıda bulunan İşler, "Yaşanan sorun, Rusya'da milliyetçilik duygularını kabartacağı için Türkiye'ye gelen Rus turistin bıçak gibi kesilmesine sebep olabilir. Rusların Türkiye dışında gidebilecekleri yerler var. Rusya Başkanı Putin, Türkiye'ye gidilmeyecek dediği zaman Türkiye'ye gelecek Rus turistler Mısır, İspanya, Yunanistan'a yönelebilir. Sorunun devam etmesi durumunda, Yunanistan'ın, İspanya'nın, Mısır'ın ekmeğine yağ sürülecektir." diye konuştu.

'İcraatçı bir bakan gerekli'

Bu tür sorunlarda ortaya çıkacak tablonun turizmi etkilemesini engelleyebilecek tek kişinin Turizm Bakanlığı olduğunu söyleyen İşler, "Maalesef turizm sektörü tekrar bir siyaset makamı görülerek bir atama yapılmıştır" diye konuştu. Turizmde deneyimli bir ismin bakanlığın başında olmasının gerekliliğinin altını çizen İşler, sözlerini şöyle sonlandırdı: Türkiye'de en önemli milli sektör turizm sektörüdür. Yüzde 99'u yerlidir, cari açığın yüzde 25'ini, ihracatın yüzde 24'ünü, istihdamın yüzde 20'sini sağlayan bir sektördür. Turizm bakanlığına icraatçı bir bakanın atanmasını bekliyorduk. Sayın Mahir Ünal çok değerli bir siyasetçi olmasına rağmen, turizm sektörü tekrar bir siyaset makamı görülerek bir atama yapılmıştır. Biz Mahir Beye karşı değiliz, lakin biz turizme turizmin sorunlarını bilen ve içerisinden gelen bir bakan bekliyorduk. Daha önce de gördük, turizme uzak bakanlar olduğu taktirde sorunların algılanıp çözülmesi çok ciddi bir süreç gerektiriyor. Umarım sayın bakanımız icraatçı bir bakan tavrı sergiler.

'Rusya'nın kaybedilmesi, ciddi handikaptır'

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Türk turizmi için Rusya'nın öneminden bahsederek, "Bu olayın fazla uzamadan tatlıya bağlanması, bizim en büyük dileğimiz. Geçen yıl turizmden bir darbe yedik, bu yıl da yemek istemiyoruz. Umarım bu iş en kısa sürede sonuçlanır. Rusya gibi Türkiye için önemli olan bir ülkenin kaybedilmesi ciddi bir handikaptır." dedi.


Yaş meyve sebze sektörü diken üstünde

Rus savaş gemisinin düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye ambargo uygulayacağı uzmanlarca değerlendiriliyor. İlk ambargo beyaz ete gelirken Türkiye'nin ikinci büyük ihracatını gerçekleştirdiği yaş meyve sebze sektöründe de ambargonun yaşanabileceği kaygısı var.
Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar konunun abartılmaması gerektiğini belirtirken Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz ise ambargonun çoktan başladığını belirtiyor.

EİB Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, yaşanan krizin daha da büyümeyeceği beklentisi içinde olduklarını söyledi. Bu durumun geçici bir gerginlikten ibaret olduğunu ve iki ülkenin çıkarları nedeniyle konunun daha da büyütülmemesinden yana olduklarını belirtti. Seyyar, Rus ve Türk tarafı arasında yaşanan gerginliğin nereye gideceği konusunda bir şey söylemenin henüz erken olduğunu belirterek, "Konu hakkında henüz ham bilgiler var, rafine bilgiler yok. Diğer birlik başkanlarıyla da konuştum. Durumun çok uzun sürmeyeceğini, tarafların ılımlı mesajlar vereceğini söyledi. Rus tarafı, doğalgazda herhangi bir sorun yaşanmayacağını ve taahhütlerine uyacağını belirtti. Bu da ilk ılımlı mesaj olarak yorumlanabilir. Sanıyorum birkaç gün içerisinde daha rafine bilgilere sahip oluruz. Şu anda hiç kimse şöyle olacak kehanetinde bulunamaz. Bulanık suda önümüzü göremeyiz, bu yüzden de yapılacak her yorum yanlış olur. Suyun durulmasını beklemeliyiz" açıklamalarını yaptı. İstanbul'da tüm ihracatçı birlikleri başkanlarının bir araya geleceklerini söyleyen Seyyar gündemin orada da tartışacağını belirtti.

'Ambargo çoktan başladı'

EİB Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz ise meselenin ciddi olduğunu söyledi. Yılmaz, 'ambargo çoktan başladı' derken, durumun böyle seyretmesi halinde Türkiye ekonomisinin ciddi yara alacağını sözlerine ekledi. Yılmaz, "Ambargo çokktan başladı. Rusya kapılarını kapattı. Şu anda haberler böyle. Moskova'dan aldığımız haberler de bu yönde. Bundan sonra süreci izleyeceğiz, ama ciddi olduğunu söyleyebilirim. Sorunun devam etmesi halinde kesinlikle Türkiye'ye çok ciddi zararları olur. Sadece yaş meyve sebze değil, birçok ihracat ürünleri var. Rusya'da çok önemli ticari bağlantılarımız var. Ticari bağlantı içerisinde olan tüm firmalar, ciddi sıkıntı yaşar. Bu durum, Türkiye'nin ekonomisine de yansıyacaktır. Şu an da yolda olan gemileri olan firmalarımız var. Eğer bu sorun daha da derinleşirse bu firmalar çok ciddi sorunlar yaşar" dedi.