Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR'ların 30 Haziran 2019'a kadar yenilenmesi durumunda ÖTV alınmayacak. ÖTV indiriminin piyasalara olumlu yansıyacağını belirten EGOD Başkanı Mustafa İduğ, 'Türkiye'nin lokomotif sektörü olan otomotiv sektörü 2016 yılında bu gelişmelerle 1 milyon araç satarak rekor kıracaktır' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından bankaların konut kredisi faizlerinde birer birer indirime gitmesiyle hükümet konut satışlarında artış bekliyor. Ülke ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründeki durgunluk, 6 aydır ülke ekonomisinde de ciddi bir durgunluğa neden oldu. İnşaat sektörüne yapılan faiz indirimini olumlu gören otomotiv sektörü temsilcileri, taşıt kredilerinin faiz oranlarında da düşüş bekliyor. Otomotiv sektörü temsilcileri, konut kredisi faizlerinde yapılan indirimin taşıt kredi faizlerinde de sağlanmasıyla birlikte araç satışlarının artacağını işaret ederken, ÖTV'nin kalkması sonrası 1 Eylül'den itibaren taşıt kredilerinde de indirime gidilmesini beklediklerini söyledi.

ÖTV sonrası 1 milyon araç satışı gerçekleşecek

Otomobil satışında ikinci altı aylık dönemde kur artışından ve 15 Temmuz darbe girişiminden dolayı düşüş yaşanmasını beklerken sevindirici gelişmelerin olduğunu belirten EGOD Başkanı Mustafa İduğ, '15 Temmuz hain darbe girişiminden dolayı ülkemiz birlik ve beraberlik duygusu içerisinde bir araya geldi. Hem siyasi alanda hem de kamusal alandaki dayanışma görüntüsünün ekonomik verilere de yansıdığını göreceğiz. Zaten ÖTV ile ilgili yapılan teşvik paketinin otomobil satışlarını 1 milyonun üzerine çıkarmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Taksi esnafı ve ticari araçlarla ilgili ÖTV'nin kalkması piyasaya inanılmaz bir hareketlilik getirecek. Böylece ikinci el otomobillerin de hem fiyatları düşecek hem de satışı artacak. Herkesin bütçesine göre otomobil alma şansı gelişecektir' diye konuştu.

Küçük esnafı olumsuz etkileyecek

Ticari kamyonet, otomobil ve taksilerin yenilenmesinin piyasaları canlandıracağına ancak sanayi sitelerindeki özel servislerin işini azaltacağına dikkat çeken İduğ, sözlerini şöyle devam ettirdi: Çünkü bu araçlar garantisi bitmiş olduğu için sanayiye bakıma gidiyordu. Dolayısıyla tamirci esnafı buradan ekmek yiyordu. Arabalar en az üç sene garantili olduğu için otobüs kamyon sahibi olanlar garanti kapsamında oldukları servislere gidecek. Bu da en az üç yıl boyunca araçları aldıkları yere gidecekler demekk oluyor. Bu nedenden dolayı küçük esnafta bir kayıp yaşanabilir. Ancak ne pahasına olursa olsun ÖTV'nin kaldırılmasını olumlu olarak görüyorum. Çünkü otomobil sektörünün geleceği yeni otomobil satarak gerçekleşir. Zaten hükümette otomotiv sektörünün damarlarını genişletmiş durumdadır.

1 Eylül'ü bekliyoruz

Konuttaki faiz oranlarının otomotiv sektörüne de bire bir yansıtılmasını beklediklerinin altını çizen İduğ, 'Otomotiv sektörü olarak bunu bekliyoruz. 1 Eylül'den itibaren bu müjdenin de geleceğini düşünüyoruz. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı ve bankalarla ilgili olarak verdiği mesajda herkesin hesabını kitabını yapması gerektiğini söyledi. Bu cümleyi kurarken de bir mesaj veriyordu. Bu mesaj ise konuttaki aynı düşük faiz oranlarının taşıt kredisine de yansıyacağı mesajıydı. Yılın son çeyreğinde otomotiv sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörü olarak Türkiye'yi uçuracaktır. Çok umutluyuz. Bu olumlu hava ile birlikte otomotiv sektörü 2016'yı inşallah iyi noktada bitirecektir' şeklinde konuştu.