Ali Budak-2017 yılının çiçek sektörü için zorlu geçtiğini ifade eden İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, internet üzerinden satış yapan çiçek sitelerinin, çiçek pazarının yüzde 90’ını ele geçirdiğini söyledi. Kendilerine de pazarın yüzde 10’unun kaldığını belirten Kış, ‘Çiçekçilik yaparak geçimini sağlayan onca aile var. Pazarın yüzde 10’luk kısmı bize yetmiyor. Çiçek satışı yapan siteler ile bir araya gelen yine bizim kendi meslektaşlarımız. Yani kendi ayağımıza kurşun sıktık. Şu anda bunun önüne geçemiyoruz. Şu anda resmi kurumlar dahil sundukları çok uygun fiyatlarla sektörü tamamen ele geçirdiler. Bize ekonomik olarak çok ciddi darbeler vuran ve bizi ciddi anlamda zarara uğratan bir durumun içerisindeyiz’ dedi.

Çiçekçiler bir bir kapanıyor


Sektörde genel olarak ciddi bir ekonomik durgunluğun yaşandığını söyleyen Kış, şöyle devam etti: Örneğin, kış aylarında düğün, açılış gibi organizasyonlar az olduğu için de mevsimsel olarak işlerimiz yavaşlıyor. Yazın daha hareketli olsak da işin bu duruma gelmesinin asıl sebebi ise internet üzerinden satış yapan büyük şirketler oldu. 2017 bizim için oldukça üzüntülü geçti. Çok sayıda dükkân kapatan arkadaşlarımız oldu. Çiçekçi arkadaşlarımız artık iş yapamıyor. Bir bir dükkanlarını kapatıyorlar ya da çiçek sepetine teslim oluyorlar. Bayilik alıp çok düşük miktarda karlar ile mesleklerine devam etmeye çalışıyorlar. Bu oldukça yanlış bir yaklaşım. Ama başka çareleri kalmıyor. Çünkü büyük firmalar bu işi de ellerine aldı.

‘E-ticaret yapmayan batacak’


Her senenin, bir önceki seneyi arattığına dikkat çeken Kış, ‘2018 yılında daha da kötüye gideceğimizi düşünüyorum. İnternet üzerinden e-ticareti kullanarak çiçek satışı yapan büyük bir şirketi yok edemezsiniz. Ancak bizler ise herkesin etik ticaret yapması taraftarıyız. Herkes ticaret yapabilir ama etik koşullarda yapmak gerekiyor. İşlerimizde ciddi daralma var. Bizler de e-ticaret yapıyoruz ve üyelerimize bu konuda eğitimler veriyoruz. Kendi ürünlerimizi komisyon vermeden kendi sitemizde satış yapabiliriz. Odamızın anlaştığı bazı firmalar var. Onlardan ciddi destekler alarak cüzi rakamlarda e-ticaret siteleri kurdurarak biz de üyelerimizi bu yönde bilgilendiriyoruz. Yaşadığımız dünyada artık e-ticaret yapmayanlar batacak. Zaten batmak da zorunda. Zira dükkânda oturup müşteri bekleyen esnafın mücadele etme şansı kalmadı. Şartlar e-ticarete daha çok olanak sağlıyor’ ifadelerini kullandı.