Merve Has- Avrupa Birliği ve T.C. Hükümeti'nin, her yıl yaklaşık 2 milyon insanın hayatını kaybettiği, tüm dünyanın ortak sorunu olan iş sağlığı ve güvenleği konusunda önemli bir projeyi tamamlama aşamasına geldi. Avrupa Birliği finansmanı ile gerçekleştirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün faydalanıcısı olduğu ve İSGÜM aracılığı ile koordine edilen, İSGÜM Bölge Laboratuvarlarına, işyerlerine ve özellikle KOBİ'lere ulusal iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını uygulamaları konusunda yardımcı olmaları konusunda, teknik eğitim ve destek verilmesini hedefleyen, "İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü Bölge Laboratuvarlarının Güçlendirilmesi Projesi (İSGLABTEK) 15 Şubat 2012 tarihinde sona erecek. 24 aylık proje olan İSGLABTEK kapsamında genel ve teknik eğitimler, akreditasyon çalışmaları yapılacak.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortak çalışması olan İSGLABTEK projesinin tanıtımı ve "İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Kurumlararası İşbirliği" konulu panel için sanayi ve sağlık alanından birçok önemli isim bir araya geldi. Projenin tanıtım ve bilgilendirme panelinde İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü (İSGÜM) İzmir Bölge Laboratuvar Şefi Orhan Özkan, Ege Bölge Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven ve İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan açılış konuşmalarını yaptılar. Projenin tanıtımını yapan Orhan Özkan, projenin tamamen hizmet sözleşmesinden meydana geldiğini ve ülkemiz başta olmak üzere, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İsviçre, Polonya, İskoçya ve Letonya'da mesleki sağlık izleme ve ölçüm teknikleri ile akreditasyon ve kalite yönetimi konularında çalışma gezileri ve 215 gün eğitim düzenlenerek, personelin bilgi ve birikiminin uluslararası standartlara yükselmesinin sağladığını belirtti. Erdoğan Çiçekçi ise iş kazalarını önleyici tedbirler almanın tüm sanayicilerin görevi olduğu vurguladı. Ülkemizde yaşanan iş kazalarının rakamlarının üzücü olduğu belirten Çiçekçi, Türkiye'de her gün ortalama 220 iş kazasının meydana geldiğini ve bu kazalar sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiğini ve 7 işçinin ise iş göremez duruma geldiğini belirtti.

İzmir'in bu proje için çok iyi bir örnek oluduğunu belirten Dr. Rana Güven ise hazırladıkları iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısının geçtiğimiz gün Bakanlar Kurulu tarafından geçtiğini müjdeledi. Bu projenin işçi sağlığı ve güvenliği için önemli adım oluduğunu ifade eden İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan ise, Valilik olarak tüm olanakları ile bu projeyi destekleyeceklerini söyledi. "İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Kurumlararası İşbirliği" konulu panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alp Ergör, Türk İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfedarasyonu İzmir Temsilcisi Doğan İnceman ve İSGLABTEK Projesi Kilit Uzmanı Dr. Ian Webber konuşmalarını yaptılar. Panelde işverenin, basının, sivil toplum kuruluşlarını, sendikaların, üniversitelerin, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı işbirliği ile çalışmaları vurgulandı.