Geçen yıl staj programları kapsamında İşbaşı Eğitimi'nden İzmir'de sadece 61 işyerinin yararlandığını açıklayan Boyacıoğlu, programlara başvurulmasını istedi. Torbalı Ticaret Odası (TTO)'nın şubat ayı olağan toplantısına misafir olan İşkur İl Müdürü, sağladıkları nitelikli işgücü desteğiyle ilgili olarak fabrika sahiplerini bilgilendirdi. Önemli konulara değinen Boyacıoğlu, "6 ay boyunca stajyerin maaşını ve sigortasını ödüyoruz. Bunun için de beş kişi çalıştıran her işyerine bir stajyer tahsis ediyoruz. 'İstihdam yapacağız' deyin, biz uçarak gelelim. İşadamlarımızın işgücü piyasasından faydalanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

İşgücü piyasasının nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak ve işsizlerin istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla İşkur tarafından İşbaşı Eğitim Kursları düzenleniyor. Staj programları dahilinde en az lise düzeyindeki eğitim kurumlarından mezun olmuş genç işsizlerin, meslekî yeterliliklerini geliştirmesi amaçlanıyor. 6 ay süreyle uygulanacak kurs, en az beş çalışanı bulunan işyerlerinde açılıyor. Kursiyerlere her gün için verilen 15 lira ücret ve meslek hastalığı prim giderleri İşkur tarafından karşılanıyor. 2010 yılında bu programa İzmir'deki 96 işletmenin, 353 stajyer çalıştırmak için başvurduğunu söyleyen Süleyman Boyacıoğlu, "Sadece 61 tanesinin başvurusu kabul edildi ve 257 kişi stajyer olarak çalıştırıldı. İzmir gibi bir yerde bu rakam oldukça düşük. Bu programlardan, bütün işadamlarımızın faydalanmasını, teşvik programlarını tanımalarını istiyoruz. Bu program sayesinde stajyerleri kalıcı istihdama döndürüyoruz." dedi.

İşkur'un parlayan bir yıldız olduğunu söyleyen Boyacıoğlu, kendini yenileyerek 2003 yılından itibaren çağdaş iş kurumları arasındaki yerini aldığını ve ülke genelinde 2 bin 800 personeli olduğunu kaydetti. Aynı şartlarda 80 milyon nüfuslu Almanya'nın 120 bin çalışanı bulunduğunu aktaran Boyacıoğlu, "Koltuğumuzun altında iki değil, altı tane karpuz taşıyoruz" diye konuştu.


'Belirlediğiniz kriterlere göre eleman yetiştirelim'


İstihdam sağlanması, geliştirilmesi ve devam ettirilmesiyle birlikte iş imkânı sağlayan İşkur, nitelikli işgücü için büyük çaba sarf ediyor. Kalifiye eleman yetiştirmek için 2010 yılında 13,5 milyon lira harcandı. Türkiye genelinde geçen yıl 563 grup kurs açılırken toplam 7 bin 541 kişi katıldı. Kursiyerlerden 4 bin 471 kişi istihdam edildi.

İzmir'deki kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten İşkur İzmir İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, "Nitelikli eleman bulamadığınızda gelin, biz bulalım. Sizin belirlediğiniz kriterlere göre yetiştirelim ve adınıza çalışır hale getirelim. Bunları yaparken sizden para almıyoruz. Ayrıca eğitmen, araç gereç ve kursiyerlerin parasıyla sağlık sigortalarını da biz karşılıyoruz. Tek istediğimiz, kursta yüzde 50 istihdam garantisi sağlanması" dedi.

İşadamlarının en çok yararlandığı teşviklerin başında Kısa Çalışma Ödeneği'nin geldiğini ifade eden Boyacıoğlu, şunları söyledi: "2009 yılındaki ekonomik krizde en çok faydanılan fonların başında gelen Kısa Çalışma Ödeneği'ne, bugüne kadar 468 İzmir firması tarafından 28 bin 546 kişi için başvuruldu. Bunlardan 309 firmanın başvurusu kabul edilerek, 17 bin 472 kişiye ödeme kararı alındı. Bugüne kadar da 299 firmada 16 bir 154 kişiye ödeme yapıldı."