TÜİK, Türkiye'de işsizlik oranın, bu yılın Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,3 puanlık artışla yüzde 9,1 olduğunu açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir açıklama yaparak Eylül ayı işsizlik verilerini değerlendendirdi. İyi göstergelere rağmen işsizlik oranının hala yüksek olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı, “2011 Eylül ayındaki işsizlik oranı yüzde 8,8 idi. Bugün 9,1 olarak gerçekleşti. İşsizlikte hafif bir yükseliş var. Fakat diğer taraftan ekonomimiz istihdam yaratmaya devam ediyor. Son dönemde ekonomimizdeki yavaşlamaya rağmen istihdam düzeyi iyi gidiyor. Eylül ayında istihdam Ağustos’a göre 105 bin kişi arttı. İşsiz sayısında da bir artış var ama Türkiye ekonomisi bu alanda geçen yıllardan daha iyi bir performans gösteriyor. Geçen yıla göre istihdamımız yaklaşık 750 bin kişi artmış durumda." dedi.

İşsizlik oranının Eylül verisinde geçen aya göre bir miktar artış görülmekle birlikte yakalanan yüzde 9,1’lik seviyenin, güncellenen OVP’de belirtilen 2012 hedefi olan yüzde 9'dan az da olsa yüksek olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"9 aylık ortalama işsizlik oranı ise yüzde 9.1 seviyesindedir. Son 5 aydır istihdam hacminin 25 milyonun üzerinde seyretmesi, bu eşiği aştığımızı gösteriyor. Bu yaz, 26 milyonu aşacağız. Mevsim etkileri nedeniyle bu dönemde azalma görmemiz normal ancak, geçen yıllara göre daha hafif bir azalma görüyoruz. Örneğin geçen sene bu dönemdeki gerileme 152 bin kişiydi. Şu anda 12 AB üyesi ülkeden daha iyi bir işsizlik oranımız var. Amacımız, bunu birkaç yıl içinde yüzde 5-6 seviyesine çekmek olmalı.”