Cenevre Fuarı, Türk otomotiv sektöründe adeta bir tarih yazdı. Karsan, V1 konsepti ile Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtım gerçekleştiren ilk Türk markası olurken, yerli marka otomobil konusunda çalışmalara destek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Karsan’ı yalnız bırakmadı. Çağlayan, “İşte sayın başbakanımızın sözünü ettiği babayiğit burada” ifadesini kullandı.

Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği, ihalede kaybetmesine rağmen geliştirme çabalarına devam ettiği V1 konsepti, Cenevre’de sahne aldı. Tasarımından, yürüyen aksamına yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği araç, yurtdışında bir fuarda sergilenen ilk Türk markası oldu.

Adını ‘Delikanlı’ koydu


Türkiye’den Avrupa ve Asya’ya ihraç edilecek olan Ford Transit ailesinin yeni aracı Tourneo Custom konsepti de, Cenevre Fuarı’nda Ford Başkanı Alan Mulally ve Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell tarafından tanıtıldı.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da fuara katılarak ortak üretim yaptıkları Ford ve Fiat standlarını ziyaret etti. Rahmi Koç, “Türkiye’de ürettiğimiz en iyi araç diyebilirim Tourneo için. Yeni bir müşteri kitlesine hitap edecek. 420 bin araç üreteceğiz” diye konuştu.

Fuarda “yerli otomobil” konusuna büyük önem veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, milletvekilleri, bakanlık müsteşarları da hazır bulundu. Çağlayan, Karsan’ın geliştirdiği V1 konseptini inceleyip bilgi aldıktan sonra şakayla karışık otomobilin adını “delikanlı” olarak koyduğunu belirterek şunları söyledi:
“Sayın Başbakanımızın ‘Yerli otomobil istiyorum var mı babayiğit?’ dediği buydu. Burada ‘Babayiğit’i görüyoruz. İşin artık ikinci merhalesine geçeceğiz. Önemli bunun Türkiye’de yapılması.”

Çağlayan, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ve Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’u kutlarken, “Eskiden otomobil fuarlarına kız almaya gelirdim. Bu kez damadı görücüye çıkardık” dedi. Çağlayan, Türkiye’de üretimi olan, Toyota, Renault, Hyundai, Fiat ve Ford’un  standlarını da dolaştı. (Milliyet)