Ali Budak- İzmir Ticaret Odası (İTO) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, küresel ekonomide beklentilerin son derece olumlu olduğunu söyledi. Ekonomide 2018 yılı için olumsuz bir şey görülmediğini ifade eden Demirtaş, ‘Kriz beklentisi yok ancak belirsizliklerin olduğunu da biliyoruz. Sadece iç siyaset değil jeopolitik riskler de pek çok ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Dünya piyasalarında da bir korku var. İyi giden büyüme görünümünü enflasyon bozdu. Ekonomik olarak diğer yumuşak karnımız ise işsizlik. Üretim arttırılmadan işsizlik sorununu çözemeyiz. Bu nedenle, iş ve yatırımın önündeki engeller kaldırılmalı. Yatırım yapmak, istihdam yaratmak isteyen üyelerinin önündeki en büyük engel ise finansman. Bunun için de çeşitli bankalar arasında kredi protokolleri imzaladık. Tüm bu kredi protokollerimiz kapsamında, toplam bin 609 üyemize, yine toplam 200 milyon 774 bin 765 lira kredi kullandırdık. Öte yandan turizm sektörünü canlandırma faaliyetlerini devam ediyoruz. Ne yazık ki İzmir’de kruvaziyer turizmindeki rakamlar önceki yıllara göre düşüş göstermiş durumda’ diye konuştu.


Binaların kiraya verilmesi teklifi meclisi gerdi

Eski binalara yeni bir teklifin geldiği konusu ise meclisin gerginleşmesine sebep oldu. Yönetim kurulunun 1’inci maddeye ek olarak ilave ettiği kiralama konularının yürütülmesi konusunda yönetime yetki verilmesini oylamaya sunuldu. Oylama öncesi konu ile ilgili bilgi veren İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, ‘Eski binalar için kiralama konusunda ilgilenen var. Kiralama ile ilgili yönetimin ilerleyebilmesi için meclis kararı olması gerekiyor. Bu yetkiyi yönetime veriyor musunuz? Ancak kiralamada ciddileşirsek bu konu yine meclis gündemine getirilecek’ ifadelerini kullandı. İTO Meclis Üyesi Necip Nasır ise, ‘Kiralama isteğini aceleye getirmemek gerek. Bu da yeni meclise ve yönetime bırakılmalı’ önerisinde bulundu. Demirtaş ise teklifin çok yeni geldiğini belirterek, ‘Bu kiralama teklifi ham bir durum. Henüz ortada net bir şey yok. Biz meclisle paylaşmak istedik. O yüzden meclise getirdik. Bu konu hakkında bilgi sahibi olunmasını istedik’ dedi. Oylama işlemine geçilmesinin ardından tekrar söz alan Nasır, Meclis Başkanı Rebii Akdurak’ın konuyu yönlendirerek sonuçlandırmak istediği yönünde bir tavrı olduğunu belirterek, ‘Mecliste yanlış yapılıyor. Meclis başkanı olarak konu yönlendirerek sonuçlandırıyorsunuz. Sizinle beraber meclis vekilliği yaptık. Bu önemli bir konu. Gayemiz meclisi germek değil konu hakkındaki düşüncelerimizi ifade etmek. Ama siz bunu yapmıyorsunuz’ şeklinde konuştu.

İTO eski binaların akıbeti konuşuldu

Demirtaş’ın konuşmasının ardından meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Mecliste gündem maddeleri konuşulurken ise İTO eski binaları konusunda kısa bir tartışma yaşandı. İzmir Ticaret Odası eski binaları için İzmir Ekonomi Üniversitesi ile 17.11.2017 tarihinde imzalanan kira sözleşmesi ve 24.11.2017 tarihinde imzalanan kira sözleşmesine ek protokolün karşılıklı olarak fesih edilmesi oylandı ve oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesinin ikinci bendinde ise, eski binaların İzmir Ticaret Odası Meslek Okulu olarak üyelere üst düzey eğitim verilmesi kapsamında kullanılması hususuna ise İTO Meclis Üyeleri Necip Nasır, Salih Özçiftçi ve Levent Bendeş tarafından karşı çıkıldı. Üyeler tarafından eski binaların ne olacağı kararının yeni yönetime ve meclise verilmesi istendi.


‘Karar, yeni yönetimin olmalı’

Bir ay sonra seçim olacağını hatırlatan ve eski binaların ne olacağı sorusunun gelecek yönetime ve meclise bıraklmasını talep eden İTO Meclis Üyesi Necip Nasır, ‘Çeşitli nedenlerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi belirtiliyor. Bu doğrudur. İkinci bendinde ise yeniden üst düzey eğitim verilmesi ile ilgili bir talep var. Başkan yanlış bilgilendiriliyor. Bu binaların eğitim için işlev görmesi mümkün değil. Çünkü yapı önem kat sayısı eğitim kurumlarında 1.4’tür. Bu binanın güçlendirme maliyetleri, yenisinin yapılması maliyetlerinden daha fazla olacaktır. Bu iki binanın da hiçbir şekilde eğitim kurumu olması mümkün değildir. Ancak otel olabilir. Çünkü otel yapı önem kat sayısı 1’dir. Bir ay sonra seçim var. Yeni yönetim ve meclis gelecek. Bu iki gayrimenkulümüz de çok değerlidir. Bu gayrimenkullerin akibeti bir sonraki yönetime ve meclise bırakılmalı’ şeklinde konuştu.

İTO Meslek Okulu diye bir okul var mı?

Sağlıklı bir değerlendirme yapılmadan karar alınmaması gerektiğini belirten İTO Meclis Üyesi Salih Özçiftçi ise, şöyle konuştu: Ne değişti de bu sözleşme iptal ediliyor. Vakıflarla ilgili bir yönetmelik çıkmıştı. Acaba bu yönetmelik çıkmasaydı bu konu iptal kararı bizim önümüze gelir miydi? Bunu çok merak ediyorum. Biz meclisiz, burada bir takım karartmalarla kararlar almamamız lazım. Necip beye katılıyorum. Üniversite ile sözleşme iptal ediliyor, İzmir Ticaret Odası Meslek okuluna verelim ve üst düzey eğitim verelim deniliyor. İzmir Ticaret Odası Meslek Okulu diye bir okul mu var? Bu bir çelişki değil mi? Seçime bir ay kala bunlar konuşulmamalı. Bu konuyu bundan sonraki meclise ve yönetim kuruluna bırakalım. Bu iş yine aceleye geliyor. Sağlıklı bir değerlendirme yapmadan bu kararı almayalım.

‘Okul olması mümkün değil’

Eski binaların okul, hastane gibi kamusal alana dönüştürülmesinin normalde mümkün olmadığını ifade eden İTO Meclis Üyesi Levent Bendeş, ‘Bir tek şekilde mümkün. O da yapının taşıyıcı sisteminin güçlendirilmesiyle. Ancak bu bina iş yeri olarak, ticarethane olarak yapılmış ve kamusal özelliği pek fazla yok. Dolayısıyla yönetmelikten dolayı yapabilirsiniz ancak 1.4 artırdığınız zaman bu sefer taşıyıcı sistemi güçlendirmek gerek. Kolon ve kirişleri büyütülecek. Büyütüldüğünde ise eğitim alanında bir takım eksiklikler olur. O yüzden de bu binaları yapılması mümkün ama eğitim alanı olması konfeksiyonel olarak çok mümkün değil. Bu karar nezaketen de olsa bir sonraki yönetime ve meclise bırakılmalı’ diye konuştu

‘O binalar boş kalırsa fonksiyonsuz kalır’

Meclis üyelerinin taleplerini dinleyen Demirtaş, üyelerin eski binaların geleceğinin yeni yönetime bırakılması isteğine sıcak bakarak, ‘Geçtiğimiz meclislerde alınan kararlarla bu kararın ertelenmesi istendi. O meclislerde bu yerin bir fonksiyon getirerek elde tutulması ile ilgili bir teklif getirdik ve kabul gördü. Biz o zaman nedenlerini açıklamıştık. Aslında bizim oradaki tek amacımız bu binalarımızı elimizde tutabilmekti. Bunu başardık. Burada eğitim fonksiyonu getirildi. Eğitim olmaz denildi. Eğitim nasıl olmaz? İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yeri kumarhane modeli değil miydi? Nasıl üniversite oldu orası. Güçlendirilirse olur. Güçlendirme yapmadan olmaz. Burada yapmak istediğimiz o binaların durumunu boşalttığımız haldeki durumuna getirmek. O binalar fonksiyonsuz kalırsa başına bir iş gelir. O nedenle de meslek okulu dedik, yüksek düzeyde eğitim dedik. O binaları eskiye getiriyoruz. Üniversite ile olan kontratı feshediyoruz. Yeni meclis ve yeni yönetimde bunun kararına varır. Bir dahaki yönetim ve meclis istediği kararı verir’ dedi.

Kiralamayı mevcut yönetim yapacak

Konuşmaların ardından kiralama konularının yürütülmesi konusunda yönetime yetki verilmesi ek gündem maddesi oylamaya sunuldu. 144 meclis üyesinin katıldığı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında 95 kabul oyu çıktı. Yönetim Kurulunun, eski binaların kiralama konularını yürütme konusunda meclise sunduğu ek gündem maddesi ise oy çokluğuyla kabul edildi.