Mehmet Akif Çakmak-Tarladan Sofraya Sağlıklı Beslenme Bilgilendirme Toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısında, sağlıklı tarım politikaları, et, süt ve su ürünlerindeki riskler ve organik tarımın önemi ve gelişimi konuşuldu. İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Alo Gıda Hattı'na 2012 yılında İzmir'den 2778 başvuru yapıldığını söyledi. İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ise merdivenaltı üretim sürdükçe güvenli gıdadan bahsetmenin mümkün olamayacağını belirtti.


İzlenebilirlik çalışmalarımız sürüyor

Türkiye'nin 83. yılında ilk defa bir tarım kanunu ortaya koyduğunu söyleyen Ahmet Güldal, "Kanunun ardından 100'ün üstünde yönetmelik yayınlandı. Çok yoğun bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Gıda güvenliği için birçok çalışma yürütüyoruz. Entegre ve Kontrollü Ürün Projesi'ni ilk kez İzmir'de uygulandık ve başarılı olması sebebiyle 24 ilimizde daha uygulanıyor. Organik tarımda ihraç edilen ürünlerin yüzde 80'ni İzmir'den gidiyor. Alo 174 Gıda Hattı ile 2012 yılında İzmir'den 2778 başvuru aldık. İhbarları değerlendiriyoruz. Şu an henüz değerlendirilmeyen 165 başvuru var elimizde ve süratle cevap vermeye çalışıyoruz. Ürünlerin izlenebilirliğini sağlamak için de çalışamarımız devam ediyor" diye konuştu.

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ise 6 bini aşkın üyelerinin sektörün içinde olduğunu belirterek, "Gıda güvenliğini tehdit eden konuların başında merdivenaltı üretim geliyor. Kayıtdışı üretim, hijyenik olmayan ürün satışını destekliyor. Bu durum, halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Kayıtdışılık, tağşiş nedeniyle firmalarımız haksız rekabetten bunalıyor. Merdivenaltı üretim devam ettikçe güvenli gıdadan söz etmemiz mümkün değil. Tüketicilerin de kayıtdışı ürünlere yönelmemesi gerekiyor" dedi.