İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bu gelişme çok sevindirici, ancak 'İzmir geriliyor, İzmir'de sanayi çöküyor' diyenler maalesef Amerika'dakiler kadar İzmir'i göremiyor" dedi.

İzmir, ABD'li düşünce kuruluşu Brooking Institute'ün 'En hızlı büyüyen küresel metropoller' listesinde, yüzde 9.8'lik büyümeyle Şangay, yüzde 7.8'lik büyümeyle Riyad ve yüzde 7 büyüme oranıyla Cidde'den sonra yüzde 5.8'lik büyümesiyle 4'üncü sırada yerini aldı. Listenin ilk 10'unda Ankara ve İstanbul ile birlikte yer alan İzmir, dünya çapındaki 200 metropol kent arasından zirveye en yakın Türkiye kenti oldu. Ankara ise Çin'in Hangzhou kentinin ardından yüzde 5.4'lük büyümeyle 6'ncı sırada, İstanbul yüzde 5.3'lük büyümeyle 7'nci sırada yer aldı. Listenin gerilerinde ise Hong Kong, Floransa, Liverpool, Las Vegas, Atina gibi kentler sıralandı.

"AMERİKA'DAKİLER KADAR İZMİR'İ GÖREMİYORLAR"


İş dünyası liderleri bu gelişmeye sevinçlerini dile getirirken, özellikle yatırımcı davet ederken ve EXPO 2020 için oy toplarken bu tür uluslararası referansların çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bu gelişme çok sevindirici, ancak 'İzmir geriliyor, İzmir'de sanayi çöküyor' diyenler maalesef Amerika'dakiler kadar İzmir'i göremiyor. İzmir kan kaybetmiyor, aksine şahlanmış durumda ve giderek temposunu artırarak hızla dünya metropolü olma yolunda ilerliyor. Ama içimizdeki bazı kişiler İzmir'i yerden yere vurma geleneğini sürdürüyor. Onlar buna devam etsin. İzmir'in gelişmesi görülüyor, bundan mutluluk duyuyoruz. Uluslararası organizasyonlarla daha da ön sıralara çıkacağız" diye konuştu.

"YABANCILAR SÖYLÜYOR, HABER OLUYOR"


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise konuyu farklı bir bakış açısıyla ele aldı. Yorgancılar, "Yabancılar ne zaman İzmir'le ilgili bir şey söylese o zaman haber oluyor. Biz söylediğimiz zaman maalesef dikkate alınmıyor. Bu düşünce kuruluşu gerçekleri söylemiş. Bu sonuç, İzmir'e yapılan yatırımlar neticesinde İzmir'in geldiği konumu gösteriyor" dedi. Yorgancılar ayrıca, bu tür referansların kente yatırımcı davet ederken önemli olduğuna da işaret etti.