Aykut Polatlı-Tüketici Birliği Federasyonu'nun mart ayından bu yana yaptığı Elektrik Kesinti Endeksi'nde 2016 yılı Mart- Eylül dönemindeki 7 aylık sürede Türkiye'de en çok karanlıkta kalan iller sıralamasında İzmir 32 bin 894 saat ile üst sıralarda yer aldı.
İzmir'de ulaşım ağlarında yapılan yatırımlar sonucunda kullanılan enerjinin de elektrikle sağlandığını dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik kesintilerinin önemli sebeplerinden biri yetersiz altyapı olmasına rağmen yapılan üst yapı yatırımlarının artması ve bu yatırımların yüksek seviyede enerjiye ihtiyaç duyması olduğunu söyledi. Altyapı elektrik şebekelerinin yetersiz olması ve yapılan üst yapı yatırımlarının artması ile bu yükü kaldıramayan şebekelerin sık sık arızalandığı dile getiren Ulutaş, bu nedenle büyük elektrik arızları ve buna bağlı yangınlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

Yıllarca özelleştirilmek için ihmal edildi

Elektirik kesintilerinin asıl sebebinin elektirik dağıtım ve üretiminin özelleştirilmesi amacıyla yıllarca ihmal edilip bakım ve onarımının engellenmesi olarak yorumlayan Oda Başkanı Ulutaş, 'Yıllarca şebekeye yatırım yapılmadı. Yapılması gereken planlı bakım ve yatırımlar engellendi. Bunun sebebi özelleştirmen önünü açmakta. Özelleştirmeyle beraber bu yatırımlar yapılmaya başlandı. Yani bu elektrik kesintilerinin sebebi yıllarca ihmal edilmiş altyapı şebekesinin sağından solundan patlar hale gelince bakım yapılmak zorunda kalınmasıyla ilgili. Bakımların ve onarımların yıllarca ertelenmesinin sebebi ise bilindiği üzere özelleştirmeye hazırlık yapmaktı. Şebekeler kaderlerine terkedildi. Devlet bu işi yapamıyor denilerek özelleştirme yapıldı. İzmir'de ihmal edilen yerlerden biri. Şimdi ise bakım ve onarımlar yapılmak durumunda kalındı. Şu an yapılan kesintilerin sebebi bu' dedi.

Şebekeler yatırımlara hazır değil

Yapılan üst yatırımların şebekeye ek yük getirdiğini vurgulayan Başkan Ulutaş, 'İzmir'de son birkaç yıldır ulaşıma yapılan yatırımlar ve bu yatırımların metro, İZBAN, gelecek zamanlarda işler hale gelecek tramvay hatlarının elektrikle çalışmasından dolayı şebekeye ek yük geliyor. Altyapıda buna hazır olmadığından İzmir'de birçok yerde ve genelinde elektrik kesintileri yaşanıyor. Yatırım yapılmak durumunda kalınıyor. Olacak diye söylemiyorum ama tüm Türkiye ve tabii ki İzmir'de elektirik şebekelerinin yetersiz olması büyük riskler, yangın ve arızaları da beraberinde getiriyor. Elektirik enerjisi alanı merkezi bir planlamayla ele alınması gereken ve kamunun yapması gereken bir alan. Bu özel şirketlerin hırsına bırakılmayacak kadar stratejik ve önemli bir alandır' diye konuştu.

Periyodik planlama şart

Altyapının tekrar ele alınması ve belli periyodları içeren bir plan çerçevesinde ele alınması gerekliliğini belirten Ulutaş, 'Yaptım oldu olamaz. Bir master plan çerçevesinde 5-10 yıl planlar yapılmadıkça şebekenin sanayileşme politikanıza uygun, tüketim ihtiyacınıza uygun bir şebeke yatırımı planlamadığınız müddetçe böyle kesintiler olacak' dedi.