Nihal Işık- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda çoğunlukla geleneksel ticari fuarlar olarak düzenlendiğini aktardı. Bu misyonun yanı sıra, yeni bir yol haritası da çizmek istediklerini söyledi. Kocaoğlu, "İzmir'in, tasarım, inovasyon, eko-tarım, yaşam kenti olmasını hedefliyoruz. Sürdürülebilir kent fikriyle bu hedefimiz daha da güçlendi. Ama 80 yıllık bir fuarı bir yerden alıp, bir yere koymak öyle kolay olmuyor. Bir geçiş süresi yaşanacaktır. Genel ticari fuarın yanında, zamanla yeniliklerin sergilendiği bir konsepti de yüklemek istiyoruz. EXPO dahil, 11 gün içinde bir buçuk milyon kişiyi bünyesinde barındıran bir organizasyon yok. İzmir, Akdeniz'in önemli bir şehridir. Bu kentin, tasarım, eko tarım ve yaşam kenti olması için kolları sıvadık" dedi.

Kongre merkezi olacak

Gaziemir bölgesindeki yeni kurulacak 103 bin metrekarelik fuar alanının ihalesine çıkıldıktan sonra, şu an kullanılan fuar alanın kongre merkezi olarak kullanılacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "10- 12 bin kişilik Türkiye'nin en büyük kongre merkezi olarak tasarlayacağız. 4. Hole 3 bin kişilik amfi, kongre, etkinlik salonu da yapacağız. Yeni fuar alanı Gaziemir'e taşındıktan sonra, kent merkezinde oluşacak bu boşluğu, kongre merkezi sayesinde adına yakışır şekilde düzenleyeceğiz" diye konuştu.

80. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), "Çevre ve Çevre Teknolojileri" temasıyla kapılarını açacak. Çevre zirvesi, 15- 16- 17 Eylül 2011 tarihlerinde Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenecek. Çevre zirvesi evsel atıktan, endüstriyel atığa kadar, her alanda atık yönetimi, geri dönüşüm sistem ve ekipmanları ile çevre teknolojilerindeki gelişmeleri yansıtacak diyen Aziz Kocaoğlu, "3 gün sürecek bu zirve sayesinde geri kazanım stratejileri ve politikalarının tartışılacağı, sürdürülebilir bir yaşam ve çevre için yaşadığımız şehirleri en az düzeyde kirletmenin yolları aranacak" dedi.

Fuardan kısa bilgiler;

- Düzenlediği fuarlarıyla İzmir'in, bölgenin ve ülkenin ekonomisine katkıda bulunan İZFAŞ, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı süresince İZFAŞ kadrosunda geçici statüde çeşitli kadrolarda 880 kişi görev alacak. Fuar alanı gişe ve danışmalarda toplam 252 kişi görev alırken, temizlik kadrosunda 280, güvenlik kadrosunda 270 kişi katıldı.
- İzmir Enternasyonal Fuarı'na bu yıl 50'den fazla ülke, 827'si yerli, 256'sı yabancı 1083 firma katılıyor.
- T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarı, yaklaşık 1.5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
- 11 gün sürecek fuarın giriş ücretleri tam 2 TL, öğrenci 1 TL olarak belirlendi. Girişlerde kentkart kullanılacak.
- Kağıt, metal, plastik, cam olmak üzere ayrı ayrı geri dönüşüm kutuları fuar alanının birçok noktasına yerleştirilecek.
- Bengü ve Levent Yüksel konseri kapalı otopark üzeri çim alanda, 80. İEF & 9 Eylül özel konseri olarak, ücretsiz, 21. 30 'da düzenlenecek.
- Yonca Gıda sponsorluğunda 4. Kez düzenlenecek konserlere Grup 84, Grup model, Ziynet Sali ve Hande Yener sahne alacak. Ücretsiz olan konserler, Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda saat 21.00'de başlayacak.
- T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 14- 18 Eylül'de Sinema Burada Festivali gerçekleşecek. Onur konukları, Perran Kutman ve Engin Çağlar, genç oyuncu konukları ise Melisa Sözen ve Mehmet Akif Alakurt olacak.