Ali Budak- Türkiye’de yıl içinde en fazla güneş alan illerin başında gelen İzmir’de güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak için seminer düzenlendi. Güneş enerjisi alanında uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren ve tüm dünyada 1 milyarın üzerinde güneş hücresi yatırımı gerçekleştiren Panasonic, İzmirli sanayici ve yatırımcıları Güneş Panelleri ve Güneş Enerjisi Santralleri hakkında bilgilendirmek üzere bir seminer verdi. Seminerde katılımcılar, santral kurulumu ve santrallerden yüksek performans elde etmede kullanılacak teknolojiler gibi konularda bilgilendirildi


‘Türkiye, günde 7,2 saat, yılda ise 2,650 saat güneş alıyor’


Düzenlenen seminerde en verimli güneş paneli olarak bilinen Panasonic HIT Solar Modüller ve modüllerin Japonya’da kullanımı ile ilgili sunum gerçekleştiren Panasonic Eco Solutions Türkiye İş Geliştirme ve Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Satış Sorumlusu Anıl Akcı, ‘Güneş takip sistemleri ve yıllık enerji üretiminin yüzde 30’a kadar artırılmasının mümkün olduğunu ve dağıtım sistemi kullanım bedellerindeki artışın sektöre etkisi ve ürün seçimi hakkında dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye, güneş enerjisini kullanmak için son derece elverişlidir. Konum olarak Türkiye, Avrupa’nın en güneyinde bulunmakla beraber güneş potansiyeli açısından günde ortalama 7,2 saat, yılda ise 2,650 saat güneşlenme saatine sahip durumda. Yani Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan bir şehrimiz bile Avrupa’nın herhangi bir yerinde kurulan santralden daha fazla güneşlenme süresi, ışınım ve elektrik üretebilirliğine sahip bulunuyor. Bununla beraber ülkemizde yatırımların İzmir’den Van’a doğru bir çizgi çekersek, bu hattın altında kalan kısımlarda yoğunlaştığı görülüyor. Türkiye genelinde ortalama olarak iyi ekipmanlarla kurulmuş sağlıklı projeler, 6-8 sene içinde geri dönüşünü tamamlayarak tesisin kara geçmesini sağlıyor’ dedi.  
 

‘Türkiye’de ödüllü projeler gerçekleştiriyoruz’


Akcı, Panasonic’in şu ana kadar güneş enerjisi çalışmaları kapsamında da şunları söyledi: Panasonic olarak, Türkiye’nin en büyük güneş takip sistemli tesislerinden olan 4,6MW’lık ve Enerji Bakanlığı’ndan enerji verimliliği ödülü almış 500kWp’lık çatı santrallerinin yapımını başarıyla tamamladık. Bu ödüllü santrallerin dışında yine geçici kabulü TEDAŞ tarafından yapılmış olan 4MW’lık, kurulum ve sevkiyat aşamasında olan 11,6 MW’lık ve üretim aşamasında olan 7,5 MW’lık projelerimiz de  bulunuyor. Bunun dışında güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak adına alanda uzun yıllardır çalışmalarımızı sürdürüyor ve tüm dünyada 1 milyarın üzerinde güneş hücresi yatırımı gerçekleştirdik. Türkiye genelinde ve İzmir özelinde de yatırımlarımız devam edecek. Özellikle İzmir, Panasonıc teknolojisine geçerek, güneşi enerjiye çevirevebilir.