EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın, mega proje olarak önceki hafta açıkladığı İzmir Sağlık Serbest Bölgesi ülke gündeminin başlıca maddelerinden biri haline gelince hem Sağlık Bakanlığı hem de bu yönde proje geliştirmiş olan kentler harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin süreci bir ay olarak açıklarken bu yönde proje geliştiren diğer dört kent de İzmir'in öne çıkmasını engellemek için çalışmalara hız verdi. Proje için en ideal yerin Yarımada Bölgesi olduğunu yineleyen Aslan, "Ne yapıp edip en geç Haziran ayına kadar ilgili kararı çıkartmalıyız. Kaybedecek zamanımız yok." dedi.

2050 hedefi ile yola çıkan ve bu yönde büyük çaplı projeler hazırlayan EGE-KOOP Proje Merkezi'nin ilk ürünü olan İzmir Sağlık Serbest Bölgesi, Genel Başkan Hüseyin Aslan tarafından önceki hafta açıklanmış ve daha ilk günden itibaren başta İzmir olmak üzere Ege ve ülkenin birçok kentinde yankı bulmuştu. İzmir iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları tarafından kısa süre içerisinde büyük destek gören proje İzmirliler tarafından da sahiplenilince Ankara kayıtsız kalamadı ve Sağlık Bakanlığı harekete geçti.  Hayata geçirilmesi halinde İzmir'i dünyanın sağlık merkezi haline getirecek ve bu yönde trilyonlarca liranın kente aktarılmasına imkan tanıyacak projeye yönelik değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk adım için tarih vermekten de kaçınmadı. Akdağ, Sağlık Serbest Bölgesi  Yasası'nın bir ay içerisinde çıkacağını belirterek, " İzmir sağlık yatırımları alanında Türkiye'nin en şanslı iki, üç kentinden biri. İzmir'i sağlık merkezi haline getireceğiz. Öyleki bu kapsamda 1 milyar liralık sağlık yatırımı gerçekleştireceğiz." dedi.

En az EXPO 2020 organizasyonu kadar önemli ve değerli projenin yıllardır tartışılan ve adeta yılan hikayesine dönen İzmir'in kimliği tartışmalarına son noktayı koyacağını, kentin kimliğinin sağlık üzerine şekilleneceğini belirten EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan,  amaçlarının İzmir'i dünya standartlarında modern ve çağdaş bir kent haline getirmek, EXPO gibi organizasyonlara her dönem de ev sahipliği yapabilecek düzeye ulaştırmak olduğunu vurguladı.

"Haziran'a kadar bu iş bitmelidir"


İzmir Sağlık Serbest Bölgesi'nin dünyada iki, Akdeniz ve Avrupa coğrafyasında ise ilk olduğunun altını çizen Aslan, " Projenin getirilerini saymakla bitiremeyiz. Yeni iş alanlarından tutunda bilime katkısına yatırımdan tutunda kent ekonomisine kazandıracaklarıyla İzmir'in geleceğini kurtaracaktır. Ancak şu an için öncelikle yapmamız gereken İzmirliler olarak yasal zemini hazır olan bu projenin İzmir'de uygulanmasına imkan tanıyacak Bakanlar Kurulu kararını aldırabilmek. Projeyi açıkladığımız günden itibaren İzmir kamuoyunun ortaya koymuş olduğu destek takdire şayandır. İzmirliler de projeye dört elle sarılmıştır. Çünkü bu projeyi EGE-KOOP üretmiştir ama sahibi İzmir'dir, İzmirliler'dir. Artık bu saatten sonra kararı verecek olan hükümet mensupları da İzmir'i görmezden gelemeyecektir. İzmir bu konuda kararlı ve son derece isteklidir. Kaldı ki İzmir, Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi konumundadır ve bu özelliği ile de rakip kentlerden bir adım öndedir. Artık ne yapıp, Haziran ayına kadar  bu mega projeyi onaylatmalıyız" diye konuştu.

Neden İzmir? Neden Yarımada?


Proje için en uygun alanın kesinlikle Yarımada Bölgesi olduğunu bir kez daha yineleyen Aslan,  bunun gerekçelerini ise şöyle sıraladı: " Yeterli büyüklükte kamulaştırılabilecek nitelikteki hazine arazileri burada. Yine dünya ile entegre olmuş üniversite ve tıp fakülteleri de ağırlıklı olarak bu bölge sınırları içerisinde. Deniz, dağ, yayla, kültür ve sağlık turizmi alanlarında da mükemmel imkanlar sözkonusu. Deniz, hava, kara gibi ulaşım imkanlarını söylemeye gerek yok. Denizi, ormanları ile eşsiz bir güzellikte.  Ayrıca buradaki oksijenin yüksek yoğunlukta olması, nem azlığı ve iyot miktarının yüksekliği sebebiyle hekimlerin tüm astım ve kalp hastalarına tavsiye ettiği bir bölge. Yaşlılar ve engelliler için türlü imkanlara sahip. Nitelikli kurumlar var.  Halkı güleryüzlü, çalışanları kalifiye. Dediğim gibi bölgenin artılarını saymakla bitiremeyiz. İzmir bu projeyi çok daha fazla istiyor ve hak ediyor."


Diğer kentler de harekete geçti


EGE-KOOP Proje Merkezi'nin, İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi, dört kentin de bu yönde proje hazırlayarak Ankara'nın kapısını çaldığını da ortaya çıkardı. Projenin kamuoyunda gündeme gelerek büyük destek görmesiden ve sergilenen kararlı tutum dolayısıyla İzmir'in bir adım daha öne çıkmasından endişe eden Antalya, Samsun,  Diyarbakır ve İstanbul'un da bu yöndeki çalışmalarını hızlandırarak, temaslarını artırdığı öğrenildi. Projenin hayata geçirileceği kent büyük ekonomik getiriye sahip olacak.