İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya çapında Turizm Oscarı olarak nitelendirilen "Dünya Seyahat Ödülleri"nde, İzmir'in "Avrupa'nın En İyi Kruvaziyer Destinasyonu" kategorisi ödülünü aldığını açıkladı. Demirtaş, İzmir'in kruvaziyer turizminde Avrupa'nın 13 önemli kentini geride bırakarak birinciliği almaya hak kazandığını belirtirken, "Bu ödülü almamız için jüri ile birlikte oy kullanan herkese ve İzmir'in kruvaziyerdeki bu başarısına katkı sağlayan tüm üyelerimize, İzmirlilere teşekkür ediyor ve ödülü Güzel İzmir'e armağan ediyoruz" dedi. İzmir'in "Avrupa'nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu" kategorisinde ödül almaya hak kazandığı, dün akşam (2 Eylül Cuma) Antalya Belek Cornelia Diamond Otel'de gerçekleştirilen Gala Yemeği'nde Dünya Seyahat Ödülleri Konsey Başkanı E. Graham Cooke tarafından açıklandı. Turizm Sektöründe faaliyet gösteren dünya çapındaki firmaların sahipleri, CEO'ları ve duayen işadamlarının bulunduğu, 400'ü aşkın davetlinin katıldığı törende, İzmir'in ödülünü İzmir Ticaret Odası Sayman Üyesi Necmi Çalışkan ve İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Sorumlusu Mine Güneş aldı.
Kruvaziyer turizmindeki başarı
Turizm sektörünün dünya çapındaki firmaları ve duayen işadamlarının jüride yer aldığı yarışmanın, Dünya Turizm Oscarları olarak nitelendirildiğini, son derece önemli ve prestijli bir yarışma olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir'e, Avrupa'nın En İyi Kruvaziyer Destinasyonu Kategorisi'nden Dünya Turizm Oscar Ödülü'nü kazandırdık. İngiltere'de bulunan Dünya Turizm Oscarları komitesine Nisan ayında yaptığımız başvuru, sektör duayenleri tarafından değerlendirildi. İzmir'in kruvaziyer turizminin gelişmesi için yürüttüğümüz çalışmalar ve bu konudaki başarımız, sektör duayenleri tarafından tescillendi" dedi.
İzmirimiz'e armağan ediyoruz
İzmir'in kruvaziyer turizminde yakaladığı başarı grafiğiyle, kruvaziyer şirketlerinin ilgi odağı haline geldiğini ifade eden Demirtaş, "2003 yılında İzmir'e kruvaziyer turizmiyle gelen yolcu sayısı sıfırken, 2011 yılının sonunda 650 bin yolcuya ulaşacağız. Odamızın kruvaziyer turizmini geliştirmek için yaptığı çabaların sonucunda, 2010 yılında 141 seferde 355.899 yolcu geldi. İzmir, kış aylarında da kruvaziyer gemi ağırlamaya yetkin, güvenli bir liman. Önümüzdeki sene ise 1 milyon yolcuyu hedefliyoruz. Bu rakamları daha da üst noktalara taşıyabilmemiz için tanıtım çalışmalarımızı arttırmamız gerekiyor. Dünya Turizm Oscarı'nı alarak, kentimizin tanıtımı açısından da çok önemli bir kazanç sağladık. İzmir, özellikle son yıllarda yıldızı parlayan ve keşfedilmekte olan bir destinasyon. Bu ödülle birlikte dünya çapında güzel İzmirimiz'in adını duyurduk. Aldığımız ödülümüzü gururla İzmirimiz'e armağan ediyoruz" dedi.
Yarışmanın değerlendirilmesinde jüri oylamasının yanı sıra halk oylamasının da önemli bir etken olduğunu ifade eden Demirtaş, "160 farklı ülkeden turizm sektörünün duayenlerinin yer aldığı konseyin yaptığı değerlendirmenin yanı sıra, internet ortamında yapılan genel oylama da dikkate alınıyor. Bu nedenle kentimize oy veren tüm İzmirlilere, ayrıca bu başarıya katkı koyan tüm üyelerimize ve İzmirlilere teşekkür ediyoruz" dedi.
ÖDÜLÜ NECMİ ÇALIŞKAN VE MİNE GÜNEŞ ALDI...
İzmir'in ödülünü alan İzmir Ticaret Odası Sayman Üyesi Necmi Çalışkan ise, Avrupa'nın en önemli 13 kentini geride bırakarak 210 binden fazla turizm profesyonelinin ve halkın oylarıyla ödülü aldıklarına dikkat çekerek, "İzmir Ticaret Odası'nın İzmir'e armağan ettiği en önemli projelerinden birisiyle bu ödülü kazanmış olmamız son derece anlamlı. Bu başarı, sayın Ekrem Demirtaş'ın takipçiliği, Yönetim Kurulumuz ve Meclisimizin desteği ile yaratılmış bir başarı hikayesidir. Hedefimiz, İzmir'in homeport olması ve önümüzdeki birkaç yılda 3 milyon turistin kentimize gelmesini sağlamak" diye konuştu.
Turizmin sadece bir sektör olmayıp 50 sektörü hareketlendiren ve katma değer üreten ve yaşam kalitesini yükselten bir sektör olduğunu belirten Çalışkan, "İzmir'in bu projeye sahip çıkması ve desteklemesi gerekiyor. Türkiye, Avrupa'nın en önemli turizm ülkelerinden birisi fakat maalesef İzmir turizmde hak ettiği payı alamıyor. Kruvaziyer turizmi ve İzmir'in homeport olması, İzmir'in turizm pastasından hak ettiği yeri alması açısından önemli bir proje. Oda olarak, 2003'ten bu yana kruvaziyer turizmi projesini tek başımıza taşıyoruz. Bu ödülle taçlandırıldık. Artık Kalkınma Ajansı'nın, İzmir'deki diğer kurum ve kuruluşların bu projeyi sahiplenmesini istiyoruz. Bu proje, İzmir'in bir dünya kendi olma projesidir" dedi.

Dünya Turizm Oscarları
"World Travel Awards" 18 yıldan bu yana dünya genelinde farklı kategorilerde düzenleniyor. Yarışmada, en iyi havayolu, en iyi havaalanı, en iyi resort, en plaj destinasyonu, en iyi butik otel, en iyi şehir oteli, en iyi kruvaziyer destinasyonu, en iyi kruvaziyer limanı, en iyi seyahat acentası, en iyi destinasyon gibi bir çok kategori yer alıyor.
İzmir, hangi rakipleri geride bıraktı
Amsterdam - Hollanda
Atina - Yunanistan
Cannes - Fransa
Kopenhag - Danimarka
Dubrovnik - Hirvatistan
Lizbon - Portekiz
Oslo - Norvec
Reykjavik - Izlanda
St.Petersburg - Rusya
Stockholm - Isvec
Venedik – Italya
Bodrum – Türkiye
Antalya – Türkiye