Esin Gençel- CHP İzmir İl Başkanı ve beraberindeki heyet, EGİAD (Ege Genç İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya'yı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. EGİAD'ın işleyişi hakkında Kaya'dan bilgi alan engin, genç iş insanlarının siyasete katılımını önemsediklerini ifade etti. İzmir'in ekonomik kalkınmada 200 metropol kent arasından 4. sırada olduğunu belirten CHP İl Başkanı Engin, "İzmirli en iyisini istiyor. Trafik istemiyoruz. Eksiklerimiz mutlaka vardır ama İzmir'in aldığı kamu yatırımı ve ödediği verdiler arasında büyük fark var. İzmir, en çok vergi ödeyen 3. il. Ancak kişi başı kamu yatırımında 74. sıradayız. Vergisini düzenli ödeyen birinci iliz. Turizm bakanlığı'nın 2012 yılında İzmir'e yapmış olduğu kamu yatırımı 12 milyon TL. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'e devletin yaptığı kamu harcamalarından daha fazla yatırım yapmış. Bu 30 ilçe için geçerli. Belediyenin şu an devlete hiç borcu yok" diye konuştu.

İzmir'e yatırımlar azaldı

Kentsel dönüşümün İzmir'de zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Engin, "Ankara'nın kentsel dönüşümü 2 günde onaylanırken, İzmir'de 2 yıl bekleyen ilçelerimiz var. İzmir'e belediyemiz eliyle yatırım yapılıyor. Fuar alanı Gaziemir'e taşınarak 5 misli büyüyecek. 1 yıldır onay bekliyorduk. AKP İzmir'i yenilemem istiyor. Ama bunu kamu arazilerini dönüştürerek yapmak istiyor. Alsancak limanında yürütmeyi durdurma kararı alındı. 100 bin m2'lik alış veriş merkezi yapılacak. AVM trafik ve esnafa büyük zarar verecek. Bu AKP'nin İzmir'deki büyüme mantığı. İzmir'de sağlık, kongre turizmi artmalı. Ama en kolay yerlerde kenti yok edecek trafik sorunu oluşturacak şeyler yapmayın. Böyle bir İzmir istemiyoruz. Bugün İzmir'in aldığı yatırımlar yarı yarıya azalmış durumda. 35 projenin tamamı özel sektör tarafından döviz kredisi alınarak yapılıyor. Ülke borçları da bu şekilde artıyor" dedi.

Türkiye üretemiyor


Türkiye'nin üretim yapamayan bir ülke haline geldiğini söyleyen Engin, Son 10 yıldır dövizin baskılanmasından dolayı milli gelirde 3 misli artış varmış gibi görünüyor. Bu üretimsizliğe yol açtı. İşçi maliyet, enerji maliyetleri 10 misli artıyor. Tarım çöktü, tekstil kapandı. AKP'nin uyguladığı ekonomik model iç döviz bolluğu yaratarak bir harcama toplumu haline geldik. Üretemeyen bir toplum olduk. Dünyanın en pahalı akaryakıt ve enerjisini kullanıyoruz. Türkiye'de yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var" diye konuştu.

CHP İl Başkanlığı'nın ziyaretlerinden memnun olduklarını dile getiren EGİAD Başkanı Seda Kaya ise, EGİAD'ın İzmir'e en aktif derneklerden biri olduklarını belirterek, "5 komisyonumuz var. 11 asil 11 yedek üyemiz ile beraber çalışıyoruz. Arkadaşlarımız içinde siyasetle uğraşmasını önemsiyoruz. Biz tüm partilere eşit mesafedeyiz. Buraya gelmeniz bizim için çok kıymetli" dedi.