Mehmet Akif Çakmak- İnşaat sektöründe yer alan başlıca kurumlardan olan Yapı Denetim Derneği İzmir Şubesi, Müteahhitler Federasyonu ve Proje Üreten Mühendis ve Mimarlar Derneği'nin başkanları bir araya gelerek sektörün son zamanlarda yaşadığı sorunları değerlendirdi. Sektörün yaşadığı sıkıntılar ile ilgili çağrıda bulunan dernek başkanları, bürokratik engellerin kendilerini zor durumda bıraktığını ve 3 ve 14 Nisan'da yürürlüğe giren yönetmeliklerin uygulanmasını istediklerini dile getirdiler. Özellikle ilçe belediyelerinin 3 ve 14 Nisan'da çıkan yönetmelikleri uygulamayarak suç işlediğini öne süren dernek başkanları, sorunun çözülmemesi halinde suç duyurusunda bulunabileceklerini ifade ettiler.


Suç duyurusunda bulunabiliriz

Dernek başkanları adına bir açıklama yapan İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş hazırladıkları ortak açıklamayı okuyarak, "Bu son yönetmeliklerle birlikte artık birçok evrak istenmeyecek ya da elektronik ortamda gerçekleştirilecek ve işlerin daha hızlı yürümesi sağlanacak. Bir tarafta yönetmelik tarafından projecilere ve odaların yapı denetim firmalarına yüklenen sorumluluklar var iken diğer taraftan belediye ve meslek odalarının bakış açılarındaki direnç, bizi sıkıştırmakta ve sorunun katlanarak büyümesine neden olmaktadır. Biz yasa ve yönetmeliklerin herkes için geçerli olduğunu ve kamu veya özel sektör herkesin yasalara uyması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Açıklamada bazı ilçe belediyelerinin 3 ve 14 Nisan'da çıkan yönetmeliklerle ilgili çeşitli mazeretler gösterdiğini belirten Levent Bendeş, yasaların uygulanmamasının suç olduğunu ve gerekli çalışmalar yapılmaması halinde suç duyurusunda bulunabileceklerini dile getirdi.  


Yönetmelikler uygulansın

Bakanlığın 3 ve 14 Nisan'da çıkardığı yönetmeliği İzmir'deki 20 ilçe belediyesinin uygulamadığını vurgulayan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise, "Menderes Belediyesi gibi bazı belediyeler bu kanunun uygulanmasının zorunlu olduğunu bildiği için yönetmelikleri uyguluyor. Diğer belediyeler ise biz Büyükşehir'in imar yönetmeliğine bağlıyız diyerek çıkan yönetmelikleri uygulamıyorlar. Biz yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasını bekliyoruz. Bu yasalarla birlikte bürokrasinin ortadan kaldırılması ve işlemlerin basitleştirilmesi amaçlanıyor" şeklinde konuştu. Yapı Denetim Derneği İzmir Şube Başkanı Osman Akbaşak da yapı denetim kuruluşlarının zor durumda olduğunu belirterek, "Yapı denetim kuruluşlarına verilen tek ceza kapanmadır. Evrakı geç verseniz de büyük bir hata yapsanız da kapatılıyorsunuz ve yapı denetim firmasının ilgilendiği tüm inşaatlar duruyor. Bu da yapı sahipleri ve müteahhitlerin mağdur olmasına neden oluyor. Cezaların kademeli hale getirilmesini istiyoruz" dedi.


Yönetmelikler ne diyor?

Yönetmelikler, bazı işleri belediyelere değil yapı denetim firmalarına aktarıyor. Böylelikle bürokrasi engeli ortadan kalkıyor. Yönetmelikte ayrıca yapılan işlerin yönetmeliklerde öngörüldüğü gibi elektronik ortamlara taşınması gerekiyor.