İzmir Ticaret Odası tarafından, geçen cuma Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun darbe girişiminde bulunmasını görüşmek üzere bugün Olağanüstü Özel Meclis Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, meclis üyeleri, İTO tarafından davet edilen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, MHP İl Başkanı Necat Karataş ve HDP İzmir İl Eş Başkan Mahfuz Güleryüz katıldı.

Zor bir toplantı yaptıklarını belirten Meclis Başkanı Akdurak, darbelerin ardından neler yaşandığını gördüklerini dile getirip, şunları söyledi:

"1980 yılındaki darbe öncesi hemen hemen her gün arkadaşlarımız ve tanıdıklarımız hayatlarını kaybediyordu. Bu durumda dahi o ihtilalin sonucunu yıllarca çeken arkadaşlarımız oldu. Dolayısıyla demokrasiden uzaklaşmak her ne kadar o gün kurtuluşmuş gibi gözükse de sonrasında bunun bedeli ağır oluyor. Kaldı ki seçimle gelmiş insanların bir gecede silah zoruyla değiştirilmesini kesinlikle kabul etmediğimizi daha önce de ifade ettik. Ne olursa olsun ordumuzun düşürüldüğü bu durum, tutuklananların o halinin bu şekilde ortaya dökülmesi ve daha acısı 20 yaşında vatani görevi için görevini yerine getiren çocukların maalesef linç edilmeleriyle ilgili üzüntülerimi de dile getirmek isterim. Ordu bizim ordumuz, başbakanımızın dediği gibi ‘içinde asker kıyafetli hainler olabilir’ ancak bütün orduyu ayaklar altına almak çok acı. Ordumuza sahip çıkmamız yanlışla doğruyu ayırmamız gerekiyor. Unutmamalıyız ki üst rütbedeki komutanlarımız ve duyarlı askerler olmasaydı belki çok daha farklı şeyler yaşanacaktı. Bazı tugay ve tümenlerin sarıldığını, kötü tezahüratlar yapıldığını duyuyoruz. Sanki oradaki askerlerin hepsinin o çeteciler gibi davranılması üzüntü verici. İş dünyası olarak bütün bu sıkıntıyı içimize döküp normal hayatımıza dönmemiz gerekiyor. Ticaretin sağlıklı işlemesi için de başta merkez bankası olmak üzere tüm tedbirleri aldılar. Bunun sonuçları da sabahın ilk saatlerinde alındı. Sükunet içinde olacağız bir yandan da uyanık ve dikkatli olacağız. Bir takım çapulcuya da alanları bırakmayacağız. Çapulcu derken, hak etmediği halde vatanın korumasında bulunan asker veya diğer görevlileri linç etmek isteyenlerden söz ediyorum. Bunlara karşı dikkatli olmamız lazım. Aksi halde daha vahim sonuçlar olabilir. Bizi iç savaşa sürüklemek isteyenlerin oyununa gelmememiz lazım."

PANİĞE GEREK YOK

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, darbe girişimine piyasaların ilk tepkisinin sert olduğunu ancak halkın demokrasiye sahip çıkmasının tansiyonu düşürdüğünü belirtti. Demirtaş, "İnanarak söylüyoruz, paniğe gerek yok, ekonomimiz güçlüdür. 2-3 milyon doların çıkması bugünkü Türkiye’yi sallamaz. Darbe girişimi, kısa vadede piyasaları bozmayacaktır. Ama orta vadede olumsuz etkileri olur. Belirsizlik ortamı artış gösterirse, yatırımcılar yeni yatırımlarını erteleyebilir, tüketiciler de bir miktar frene basabilir. Gerilim azalırsa tekrar kısa vadede piyasalar toparlanacaktır. Her karanlık gecenin bir sabahı vardır. Demokrasimiz 15 Temmuz’a göre bugün daha güçlü. Gözaltına alınanlar elbette yargılanacak suçlu, suçsuz ayıklanacak ve gereken ceza hukuk içinde verilecektir. 15 Temmuz’dan sonra halkımızı ayrıştırmayalım, ülkemizi kutuplaştırmayalım" dedi.

İL BAŞKANLARI BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI

Toplantıya katılan il başkanlarına da söz verildi. AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, meydanlarda nöbet tutmaya devam ettiklerine dikkat çekti. İzmir’in demokrasinin kalesi olarak duyarlılığını ilk geceden beri göstererek Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Başkan Delican, "Artık darbe dönemi bu ülkede var olduğu sürece ortadan kalkmıştır. Çok büyük acılarımız var, şehitlerimiz var. Bizlere bunları yaşatanlara darbeci demek az, bunlar gözü dönmüş canilerdir. Bu kişiler rejimi ortadan kaldırmak istemişlerdir. Bu bir işgaldir, Türkiye ciddi bir işgalin eşiğinden dönmüştür. Kurumlar yaralarını sarıyor. Evlerimize, işyerlerimize ve araçlarımıza bayraklarımızı asalım" diye konuştu.

ADİL YARGILAMA YAPILMALI

Türkiye’nin uçurumun kıyısından döndüğünü savunan CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, şöyle konuştu:

"Bu darbe, demokrasi sevdalılarının tepkisiyle püskürtüldü. Köşeye sıkıştırılmış kedi, köpek duygusuyla uçaklarla parlamentoya ve sivil halka saldıranları amasız lanetliyorum. Eğer bu darbe başarılı olsaydı, ilk çalacakları kapı hükümet olacaktı ama hemen arkasında tüm siyasi partilere de geleceklerdi. Seçilmişler görevlerinden alınıp yerlerine atamalar yapılacaktı. Türkiye darbelere önceden hazırlanmıştır hep. Darbe önceleri Türkiye’de çok büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Barış içinde kalkınan bir Türkiye için bunun yeni bir döneme evrilmesini sağlamalıyız. Bu olay çok iyi araştırılmalı ve bir daha yaşanmaması için her türlü tehdit yok edilmelidir. Görevden almaların hukuk çerçevesi içinde, adil yargılamayla yapılması gerekiyor. Bu durum cadı avına dönüşmemeli."

AMASIZ, ŞARTSIZ DARBEYE KARŞI ÇIKMALIYIZ

HDP İzmir İl Başkanı Mahfuz Güleryüz 7 Haziran sürecinin darbe girişimi sürecine zemin hazırladığını söyledi. Başkan Güleryüz ise şunları söyledi:

"Amasız şartsız darbelere karşı olmalıyız. 7 Haziran sürecini genel başkanımız darbe süreci olduğunu dile getirdi. Biz o sürecin bugün yaşananlara zemin hazırladığını düşünüyoruz. Bundan sonra da demokrasi gelmezse darbelerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyoruz. Suçlular cezalandırılmalıdır ama hukuka uygun şekilde yapılmalıdır. "

KURUNUN YANINDA YAŞ YANMASIN

MHP İl Başkanı Necat Karataş, darbe ve darbe girişimlerinin Türkiye’nin dünya önündeki saygınlığına, ekonomisi ve demokrasisine zarar verdiğinin altını çizdi. 12 Eylül 1980 darbesi dönemini birebir yaşadığını ve o dönem büyük acılar çektiklerini belirten Başkan Karataş, şöyle devam etti:

"Ergenekon ve balyoz sürecinde bu ülkeyi savunan komutalar görevden el çektirildi. Kurunun yanında yaşın da yakılmaması gerektiğini her zaman ifade ettik. Bu kurumda şereflice görevini yürüten birçok komutanımıza kumpas kurulduğu ortaya çıkmıştır. Silahlı Kuvvetler içinde Cumhuriyet’i koruma adına mücadele veren komutanlara birileri kumpas kurduysa o zaman bu kumpası kuranların uzantısının da Silahlı Kuvvetlerin içinde olduğu 15 Temmuz itibariyle ortaya çıkmıştır. Madem bir kumpas vardı, kumpas kuruldu dendiği günden 15 Temmuz’a kadar neden bir adım atılmadı."

Daha sonra meclis üyeleri de söz alarak görüşlerini dile getirdi.