Türkmenistan Tarım Bakan Yardımcısı ve Devlet Veteriner hekiminin İzmir’e yaptığı ziyarette seçtikleri gebe düvelerin ilk bölümü olan 35 hayvan, taşınmalarına uygun olarak hazırlanan TIR’larla Türkmenistan’a doğru yola çıktı. İDSYB Müdürü, Veteriner Hekim Feridun Azeroğlu, gümrükleme işlemlerinde ihraç hayvan kodunun bile Birlik tarafından yapılan işlemlerle oluşturulduğunu söyledi. Bunun öncesinde ithal hayvan kodu olduğunu, ancak hiç büyük baş hayvan ihracatı yapılmadığından dolayı bu kodun bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin ve özellikle İzmir’in bu konudaki önderliğini ve başarısını görmek gerektiğini dile getirdi.

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, bu ihracattan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Gülkaynak, "173 damızlık gebe düvenin ilk 35 adedi TIR ile Gürcistan- Azerbaycan karayolu üzerinden Türkmenistan'a doğru yola çıktı. Her bir düvemiz 3 ay ile 6 ay arası gebe. Hayvanlarımızın hepsinin sağlık kontrolleri kayıt işlemleri karantina işlemleri yapıldı" dedi.

TÜRKMENİSTAN'DA ÇİFTLİK KURULUYOR


Türkmenistan devletinin kendi ülkesindeki üreticilere kredi yolu ile çiftlik kurdurduğunu dile getiren Gülkaynak, "Türkmenistan Taşovuz bölgesinde kredi yolu ile 250 başlık bir çiftlik kuruluyor ve ilk 173 düvesini Türkiye'den, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden alıyor. Ülkemize ve birliğimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.