Ali Budak- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ocak ayı olağan meclis toplantısı EBSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin açılışında yaptığı konuşmasında Suriye’de yapılan Zeytin Dalı harekâtına değinen Meclis Başkanı Salih Esen, Zeytin Dalı Harekatı’nın her şeyden önce, Türkiye’nin terör karşısındaki kararlılığını ve azmini göstermesi bakımından büyük önem taşıdığına vurgu yaparak ‘Küresel güçlere karşın, Türkiye’nin hiçbir terör odağının güç kazanmasına asla müsaade etmeyeceği açıklıkla görülmüş oldu. Operasyonun ivedilikle ve başarıyla tamamlanması, askeri birliklerimizin zarar görmeden geri dönmesi en büyük temennimizdir’ dedi.


İzmir’e Almanya modeli fabrika


Konuşmasında güncel ve ekonomik olayları değerlendiren ve meclis üyelerine ‘Model Fabrika’ hakkında bilgi veren Yorgancılar, ‘Söz konusu proje; eğiterek, pratiğini yaptırarak, hem yalın dönüşümü, hem de dijital dönüşümü amaçlamakta olup, Almanya modelinin ilk uygulaması için Ankara seçilmiştir. Mayıs ayında bitirilecek olan fabrikada ayrıca, dijital dönüşüm merkezi için hazırlıklar da başlamış durumda. İkinci sırada Bursa, ardından fabrikanın İzmir ve Mersin’de yapılması düşünülmektedir. Yalın dönüşüm modeli ile yapılmak istenenler: öğren-dönüş programı, üniversiteler, deneyimsel eğitimler, farkındalık eğitimleri ile sistemi oturtmak. İnşallah, sanayi dönüşümümüzde etkili olur’ dedi.
 

Fabrika yeri arıyoruz


İzmir’de de otomotiv konusu ile ilgili ‘model fabrika’ kurulması yönünde çalışmalara başladıklarını ifaden eden Yorgancılar, şöyle devam etti: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül’de yer bakıyoruz. Ayrıca Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)’nde de yerler var. Uygun olan yeri seçtikten sonra projeyi uygulamaya koyarak dijitalleşme ve sanayi 4.0 simülasyonlarını bu fabrikada açmayı düşünüyoruz.

2018 atılım yılı olmalı


2017 yılının telafi yılı olarak geçtiğini ancak 2018 yılının atılım yılı olmasını istediklerini belirten Yorgancılar, ‘Bunun için de eğitimden, ekonomiye, dış politikadan toplumsal bütünlüğe kadar birtakım adımlar atmamız gerekiyor. Aksi halde, kısır döngüden kurtulamayız. O nedenle, 2018 yılı için anahtar kelimemiz ‘Atılım’ olmalıdır’ şeklinde konuştu.


Küresel ekonominin 2018 konuları


Yeni yılda küresel ekonomideki konularına da değinen Yorgancılar, 2018’de dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, konuları şöyle sıraladı:
1.    Trump’ın korumacı adımlarının devamı
2.    Kuzey Kore’nin gerginliği artıran atakları
3.    Ortadoğu sorununun büyümesi
4.    Almanya’nın hükümet kurma girişimleri
5.    Katalonya’nın bağımsızlık hamleleri
6.    Birçok gelişmekte olan ülkede seçimler
7.    Avrupa’nın toparlanması ile varlık alımlarını azaltmaya başlaması
8.    Göçmen sorunu
9.    FED’in faiz kararları
10.    Çin'deki kredi balonu
11.    İngiltere'nin AB'den çıkış süreci
12.    Kripto paraların tanınması
13.    Yapay zekanın yaratacağı riskler