Doğalgaza bu ay zam olmayacağını söyleyen Yıldız, "Yılbaşı için zam var ya da yok demem doğru olmaz" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte kayıp/kaçağın faturaya yansıtılmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Savcılığa suç duyurusunda bulunulan vatandaş sayısı 500 binin üzerinde. Zamanında fatura ödeyen adına, ödemeyenlerle ilgili yaptırım büyük kararlılıkla sürecek" dedi. Gündemdeki gelişmeleri NTV yayınında değerlendiren Bakan Yıldız, kayıp/kaçak elektriğe ilişkin sorular üzerine şunları söyledi: "Fatura 50 TL gelmiş olsun. Onda bir değişiklik yok. Dağıtım şirketleri özelleştikçe ondan beklediğimiz performans değeri var. Her bir bölgenin kendi hedefi var. Faturalarda herhangi bir artış olmadı. Türkiye kendi bölgeleri içinde farklı tarife uygular mı? Bunu önümüzdeki zamanda göreceğiz. Amacımız bir müşterinin kayıp/kaçağını diğerine aktarmamak. Oradaki miktar zam niteliği taşımıyor, ulusal tarife uygulanıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunulan vatandaş sayısı 500 binin üzerinde. Zamanında fatura ödeyen adına, ödemeyen- lerle ilgili yaptırım büyük bir kararlılıkla sürecek."

Yıldız, en çok kaçak elektrik kullanımının Urfa, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da yaşandığını, İstanbul'un kayıp/kaçakta dördüncü olduğunu belirtti.

TPAO ile Shell arasında yapılan ortaklıkta gelinen son noktayı anlatan Bakan Yıldız, şunları kaydetti. "Biz herhangi bir teknik gerekçe olmadan arama yapmayız. Bundan sonraki Mersin-İskenderun odaklı olacak. Shell'le yapılan anlaşma Antalya açıkları için derin sismik aramaları bilgisini paylaşmak ve sondaja yönelik. Kıbrıs'taki çalışma da önemli. Sondaj bitmeden petrol-doğalgaz bulduk diyemeyiz. Shell'le yaptığımız çalışmada uluslararası hukuka aykırı bölgelerde çalışma yok. Kıbrıs'ın etrafında bir bulguya rastlanıyorsa bunda bütün Kıbrıs halkının, kuzeyin ve güneyin payı vardır."

Taner Yıldız, doğalgaza zam konusunda ise şunları söyledi: "Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına müdahalemiz yok. Petrol ve gaza dayalı enerji kaynaklarına gelen yurtdışı zammı ve döviz fiyatları. Yılbaşı için zam var ya da yok demem doğru olmuyor. Kasım ayı için zam yok. Libya enerji sektörüne olumsuz yansıdı. Ortadoğu'daki gelişmelere bakılarak karar verilecek. Her bölge için taşıma tarifesi farklı. İstanbul'la Ankara'nın doğalgaz dağıtım fiyatı arasında farklar var. Elektrikte ulusal tarife uyguluyoruz, doğalgazda her bölge kendi yapıyor. Aralık'ta bununla ilgili çalışma nihayetlenecek. Dağıtım bedelinde değişiklik olabilir, bu zam değil."

Türkiye'de 28 milyon kayıtlı kullanıcı var

- Türkiye genelinde toplam 28 milyon elektrik abonesi var.
- Elektrik abonelerinin 3.8 milyonu İstanbul'da Boğaziçi Elektrik Dağıtım bölgesinde.
- 2.1 milyonu İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım bölgesinde.
- 2.3 milyonu Gediz Elektrik Dağıtım bölgesinde.
- Kalan 19.8 milyon abone ise diğer dağtımı bölgelerinde.