Elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin iadesine karşı dava açılmasını engellemek adına çıkarılan kanun EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) tarafından başta Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Bu kanundan sonra şirketlerin tüketicileri dava açmaya başladığı iddialarını doğrulayan TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Tüketiciler, kendilerinden haksız yere kesilen ve geçtiğimiz 10 yılda en azından 3-4 bin lira gibi bir orana tekabül eden bu haklarını almak için önceden mahkemelere ve hakem heyetine başvurabiliyordu. Son çıkan kanunla bunun önü kapatılıp, tüketici mağdur edildi. Çıkarılan yasayla birlikte elektrik şirketleri de tüketicilere dava açmaya başladı. Anayasa Mahkemesi'nin bir an önce karar vermesini ve tüketicilerin haklarını geri alacağını düşünüyorum' dedi.

'Şirketler, karşı dava açıyor'

Şu an için hakem heyetlerinde daha önce alınmış olan şikayetlerin değerlendirilip, karara bağlandığını belirten TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Çıkarılan kanun sonrası heyet kararlarına da elektrik şirketleri tarafından karşı dava açılıyor. Örneğin, Gediz Elektrik hakem heyetlerine dava açmaya başladı. Bu dava açmalar da geçtiğimiz günlerde çıkarılan yasa sonrası oldu. Bakanlık, tüketicilerin 10 yıl geriye dönük alabildiği kayıp, kaçak bedelleri, okuma, perakende ve dağıtım bedelleri hatta belediye vergisine kadar bir sürü farklı kalemi son yasayla dağıtım bedeli adı altında tek bir çatıda topladı. Toplandıktan sonra da elektrik faturalarında yer alan kayıp, kaçak bedellerinin iadesine karşı dava açılmasını engellemek, hala devam eden davaları ve başvuruları ortadan kaldırmak amacıyla 'Elektrik Piyasası Kanunu' değişikliğine gitti. Bu ise tüketicilerin mağduriyetinin önünü açtı. Çünkü tüketiciler kendilerinden haksız yere kesilen ve geriye dönük 10 yılda en azından 3-4 bin lira gibi bir orana tekabül eden bu haklarını almak için önceden mahkemelere ve tüketici haklarına başvuruyor ve haklarını alıyordu. Son çıkan kanunla bunun önü kapatılıp, tüketici mağdur edildi' ifadelerini kullandı.

'Şirketler bu kazançlarında haksız'

Çıkarılan '6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la tüketicilerin haklarını almalarının engellenmeye çalışıldığını söyleyen Tonguç, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu kanunun kesinlikle tüketicilere karşı haksızlık oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu sorunun çözülmesi için sonuna kadar gidecektik. Bu haksızlığın ortadan kaldırılması ve tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi açısından EMO'nun Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi çok yerinde oldu. Zaten şirketler bu kazançlarında haksızdı. Haksız yere aldıkları bu kazancın tüketici lehine sonuçlanacağını düşünüyorum.

Bu sürecin uzun bir zamana yayılmadan çözülmesi gerektiğinin önemli olduğunu savunan Tonguç, 'Haksız yere kesilen paralarını geri almak için dava açan tüketicilere, kanun sonrası Gediz A. Ş. karşı dava açıyor. Yani hakem heyeti kararlarını tanımıyor. Önceden hakem heyeti icra kanalıyla bu paraları tahsil edebiliyordu. Çünkü hakem heyetlerinin verdiği kararlar nihai karar olduğu için tüketici direkt şirkete başvurup kendinden haksız yere alınan parasını geri alıyordu. Çıkarılan kanun sonrasında da elektrik şirketleri karşı dava açmaya başladı. Bu sorunların çözümü için bir program belirlenip, onun izlenmesi gerekiyor. Çünkü milyonlarca tüketicinin geriye dönük 10 yıl için alabileceği ciddi bir para var. Şirketlerin de bu parayı kolay kolay ödeyemeyecekleri için kaçındıklarını düşünüyorum. Ancak bu yaşananlarda tek haklı taraf tüketicidir. Hakem heyetlerinin şu anda önlerinde de bu konuyla alakalı çok sayıda başvuru var. Anayasa Mahkemesi'nin nihai kararıyla her şeyin daha da yerine oturacağına inanıyorum' dedi.