Aykut Polatlı-Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya geldi. Yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra İzmir'de bazı gerilimlerin ortaya çıktığını belirten Başkan Güçlü, 'İzmir gergin bir ortamı hak etmiyor. Tüm kurumlar da buna göre kendini konumlandırmalı. Barış ve uyum içinde çalışırsak kent ekonomisi de olumlu etkilenir' diye konuştu.
Bölgede zaman zaman suni gündemlerin yaratıldığını da hatırlatan Başkan Güçlü, 'İzmir artık kendi potansiyelini görmeli. Kenti hep hırpalama, yerin dibine batırma durumundan vazgeçilmeli. Başta tarım olmak üzere varlıklarımızın bilincinde olmalıyız. Biz kentin gerilediği yönündeki söylemleri de doğru bulmuyoruz. Ama daha da iyisi için enseyi karartmadan çalışacağız' şeklinde konuştu.

Serbest bölgeler istihdam yaratır

İzmir'de serbest bölgelerin kurulması konusunda da açıklamalarda bulunan Güçlü, 'Özellikle sağlık, tasarım ve teknoloji geliştirme serbest bölgeleri kurulmalı. Bu durum bölgemiz için büyük bir avantaj da sağlar; çünkü yabancı yatırımcıyı çekersiniz. İstihdama da katkısı olur. İhtisaslaşmış alanlara yönelik olarak hizmet verecek bu bölgeler, önceliği yabancılara verip bölgenin kalkınmasına katkı yapar' dedi.

Limanın gelenekselliği korunmalı


İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile SOCAR CEO'su Kenan Yavuz arasında yaşanan 'liman' tartışmasına da değinen Başkan Güçlü, tartışmaların uzlaşı içerisinde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Güçlü, 'İzmir Limanı geleneksel fonksiyonunu kaybetmemeli' dedi. Duygusal kanaatler yerine ortaya konacak bilimsel sonuçlar ışığında limanın tartışılması gerektiğini de aktaran Güçlü, 'Diğer yandan İzmir'in bir limanlar kenti olduğu yönündeki tarihsel gerçeklik de unutulmamalı. Eğer mesele yolcu rıhtımının geliştirilmesi ise ona çare aranır ve bulunur; sıkışıklık, ihtiyaçlar, alt yapı gibi konularda teknik çalışmalar yapılabilir. Ama İzmir Limanı geleneksel fonksiyonunu kaybetmemeli" ifadelerini kullandı.

Bayraklı'daki liman kararının bilimsel veriler neticesinde alınması gerektiğini belirten Güçlü sözlerini şöyle sürdürdü: Yapılacak çalışmalar sonucunda Bayraklı'ya kruvaziyer limanı için uygun sonuç çıkarsa orası çok güzel bir liman haline gelir. Ayrıca bu durum oraya da artı değer katar. Ulaşım noktalarına yakın olması da avantaj. Diğer yandan Alsancak Limanı da modernize edilmeli. Böylece Bayraklı kruvaziyerlere, Alsancak'ta yük gemilerine hizmet verebilir.