Mehmet Akif Çakmak- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, "Sermaye Piyasası: Türkiye'nin Gelecekteki Fırsat Penceresi" adlı sunumuyla İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Dünyanın ve Türkiye'nin para piyasaları hakkında öğrencileri bilgilendiren İbrahim Turhan, işletmelere çağrı yapmayı da ihmal etmedi. Borsa'nın orta ve uzun vadede karlı bir yatırım aracı olduğunu ifade eden Turhan, borsayı bazı kesimlerin yanlış anladığını dile getirerek, "Borsa bir kumarhane değil, eğer heyecan istiyorsanız İstinye'ye değil Veli Efendi'ye gidin" yorumunda bulundu. Şirketlerin halka arza yönelmesi gerektiğini de belirten Turhan, siyasilerin devlet bütçesinden yaptığı cömertliklerin doğru olmadığını savunurken, "Devlet bütçesinden yapılan cömertlikler sizin paranız, keyif veren mali politikalardan uzak durun" dedi.


Devlet parası diye birşey yok

Türkiye'nin kamu borcunun düşük olduğunu ve giderek azaldığını ifade eden İbrahim Turhan, "Bu durumda olan az sayıda ülkeden biriyiz. Ama ülke olarak dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var o da enflasyon. Biz yıllar boyu enflasyon hiç düşmez hep artar diye düşünürdük, son dönemlerdeki başarılı politikalarla enflasyonun düşebileceğini gördük. Enflasyonla ilgili bilinçli olun. Keyif veren maddelerden, uyuşturucudan nasıl uzak duruyorsanız, keyif veren mali politikalardan da uzak durun. Bir siyasetçi size devlet kasasından cömertlik yapıyorsa, oradan uzak durun, o para zaten sizin paranız" yorumunda bulundu.


Veli Efendi daha heyecanlı

Bazı insanların risk almayı sevdiğini fakat borsanın bu riski almak için uygun yer olmadığını dile getiren Turhan, "Borsa, orta ve uzun vadede kazançlı bir yer, ama bilinçsiz yatırımcılar borsaya gelmesin, İstinye'ye değil, Veli Efendi'ye gidin. Orada daha fazla heyecan var, iki tur atıyorlar hemen sonuç alabiliyorsunuz. Bungie jumpinp gibi bir sporla yüksekten atlayabilir, kendinize heyecan yaratabilirsiniz, borsaya heyecan için gelirseniz olmaz" dedi.


Şirketler halka arza yönelmeli

Türkiye'deki ilk bin şirketin sadece 127 tanesinin, ilk 100 şirketten ise 28'nin İMKB'ye üye olduğunu olduğunu ve bunun yeterli olmadığını belirten Turhan, "Önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü sıkı denetim ve gözetim altında olacak ve bankalar üzerinden finansman sağlamak zorlaşacak. Halka arza açılım ile birlikte hem dünyada tanınırlığınız artacak ve kredibilitenizi yükseltebileceksiniz. Dünyadaki ticaret hacmimiz yüzde 1,5, üretimimiz yüzde 1,5 oranındayken  sermaya piyasalarında ise binde 2 seviyesinde. Her zorlukla beraber kolaylıklarda vardır, olumsuz bu durumu fırsata dönüştürebilirsiniz. Halka arzla birlikte hem kendinizi tanır hemde yapılacaklar listenizi planlayabilirsiniz" ifadelerini kullandı. Artık gündemin sermaye piyasaları olduğunu da vurgulayan Turhan, ekonomik büyümenin kalıcı olması için yurtiçi tasarrufların çok önemli olduğunu da belirtti.