KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşen Demirtaş, Kıbrıs'ın birleşmekten başka çaresi olmadığını belirterek, "Kıbrıs Akdeniz'in Singapur'u olabilir" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcıları Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Vahdet Sarıkaya ve Hüseyin Payzin 28-30 Kasım 2011 tarihleri arasında KKTC'ye düzenledikleri iş ve inceleme gezisinde resmi temaslarda bulundu. İTO Heyeti, gezi kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette Akdeniz'deki ticaret hacminin 9 trilyon dolar olduğunu ve Kıbrıs'ın Akdeniz'in Singapur'u olabileceğini belirten Demirtaş, "Kıbrıs'ta ticaretin geliştirilmesi için engellerin kaldırılması gerekiyor. İyi bir vizyon ile Kıbrıs Akdeniz'in ticaret merkezi haline gelebilir" dedi. KKTC'ye uygulanan ambargo ve izolasyonların adanın her iki tarafına da zarar verdiğini belirten Demirtaş, Kıbrıs'ın bulunduğu coğrafyadaki ülkelere, özellikle de 74 milyonluk Türk pazarına sırt dönmesinin doğru olmadığını söyledi. "Ticaretin milliyeti olmaz" diyen Demirtaş, siyasilerin Kıbrıs sorununu çözmek için görüşmelere devam etmesini, işadamlarının ise siyasi sorunların uzağında ticaret ve ekonomik işbirlikleri için çalışması gerektiğini söyledi.

Ekonomik konular ele alınacak

Ambargonun kimseye faydası olmadığını vurgulayan Demirtaş, Kıbrıslı Türk işadamlarının güneydeki işadamlarıyla rekabet edebilmek üzere teşvik ve cesarete ihtiyacı olduğunu belirtti. KKTC için kalkınma ajansı kurulmasını öneren Demirtaş, böylelikle turizm, ticaret ve diğer sektörlerdeki şirketlerin altyapılarının güçlendirilmesi için fonlarının sağlanabileceğini belirtti. KKTC'li işadamlarının yanlarındaki 74 milyonluk Türkiye nedeniyle morallerini yüksek tutmaları gerektiğini belirten Demirtaş, "Ocak 2012'de yapılacak Kıbrıs görüşmelerine Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Türk ve Yunan işadamları ile dört taraftan ticaret odalarının da katılımıyla siyasi görüşmelere paralel olarak ekonomik görüşmelerin gerçekleştirilebilir. BM Genel Sekreterine siyasi görüşmelerin yanı sıra ekonomik ve ticari konuların ele alınacağı ek bir oturum koymasını önermelisiniz" dedi.

Rumlar anlaşmaya uzak duruyor


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise müzakere sürecine değinerek, 43 yıldan beri müzakerelerin devam ettiğini ve bugüne kadar çıkmış anlaşma metinlerinin Rum tarafınca reddedildiğini vurguladı. Müzakerelerin bir sonu olması gerektiğini belirten Eroğlu karşı tarafın da aynı niyette olması gerektiğinin altını çizdi. Eroğlu, "Görüşmelerin başladığı günden itibaren Türk tarafı masadadır. Buna rağmen Rumlar, 1960 Cumhuriyete sahip çıkma ve AB üyesi olmanın avantajını kullanarak müzakere masasında anlaşmaya daha uzak duyuyor. Bizler kalıcı ancak Türk halkının da bu topraklarda huzur ve güven içerisinde bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Türk tarafı olarak müzakere masasına iyi niyetle oturuyoruz" dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değinen Eroğlu, kavgayla bir yere varmanın mümkün olmadığını, toplumların ancak diyalog ve anlaşmayla huzur bulabileceklerini kaydetti. Eroğlu, 'Türkiye'nin komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olması müzakerelere de yansır. Türkiye'nin gelişmişliği müzakere masasında olan bizleri de etkiliyor. Türkiye yetkililerinin söyleyeceği bir cümle bize moral açısından hem de karşı tarafa alternatifinin azaldığı mesajını verme açısından önemlidir" diye konuştu.

Birlikte iş yapalım

İTO Heyeti ile biraraya gelen Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KKTO) Başkanı Günay Çerkez de, Kıbrıs'ta olası bir çözüm öncesi Türkiyeli ve Kıbrıs Türk iş insanının birlikte yatırım ve ortak iş yapmaları yönündeki çağrısını yineledi. Çerkez, olası işbirliğinin KKTC ekonomisini ve masada Cumhurbaşkanının elini güçlendireceğini kaydetti. Demirtaş da Kıbrıs'ta kalıcı bir barış için ekonominin gerekleri ne ise onun yapılması gerektiğini ambargo ve izolasyonlarla bir yere varılamayacağını söyledi. Yunanistan'a yaptığı ziyaretlerden de örnekler vererek, bu ziyaretlerinde ticareti konuştuklarını ve Türkiye-Yunanistan arasında yıllar önce var olan siyasi sorunların hala devam etmesine karşın iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını kaydeden Ekrem Demirtaş, "Ticaretin iş insanlarına siyaset politikacılara bırakılmalı" dedi. Bugün gerek dünyada gerek adada konjonktürün değiştiğini belirten Demirtaş, Yunan ekonomisinin çöktüğünü, Güney Kıbrıs'ın ekonomisinin gerilediğini şu anda olayların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ara bölgedeki gençlerle görüştüler


KKTO ziyaretinin ardından İTO Başkanı Demirtaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, daha sonra ara bölgeye giderek, 10 günden beridir ara bölgede barış eylemi yapan gençleri ziyaret etti. Sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinde "Wall Street'i İşgal Et" eylemini Kıbrıs'ta da uygulamak için örgütlenen ve 10 günden bu yana Lokmacı sınır kapısındaki ara bölgede Kıbrıs'taki bölünmeye karşı eylem yapan gençlerle sohbet eden Demirtaş, eylemlerini desteklediğini söyledi. Demirtaş, gençlerle yaptığı sohbette "Kıbrıs'ın birleşmekten başka çaresi yok. İki toplumun sırtını birbirlerine dönmemesi gerekiyor. BM himayesinde yapılan görüşmelerin sadece siyasete değil aynı zamanda ekonomiye de odaklanması gerekiyor. Biz de Oda olarak Ege'de on yıldır 'Savaş Uçakları Uçmasın' kampanyasını yürütüyoruz. Kıbrıs'ta da böyle bir kampanyaya ihtiyaç var, bu nedenle eyleminizi çok anlamlı ve önemli buluyorum, destekliyorum" dedi.

Yunanistan ile entegre ekonomiye doğru yol alıyoruz


Demirtaş, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) tarafından organize edilen "Kıbrıs'ta Barışı Hayal Et" konferansına katılarak bir konuşma yaptı. Konferansa Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Rum Oda Başkanı Manthos MAvromattis de katılarak birer konuşma yaptılar. Son 20 yılda Türk - Yunan ilişkilerinin gelişimi için büyük çaba harcadıklarını belirten ve bu konudaki yaptıkları çalışmaları aktaran Demirtaş, büyük engeller ile karşılaşsalar da geri adım atmadıklarını söyledi. Demirtaş, "Sonuçlarını da alıyoruz. Ticaretimiz 4 milyar doları aştı. Krize rağmen Yunanistan ile son derece hızla ilerleyen ilişkimiz var. Siga siga dönemi bitti. Entegre bir ekonomiye yol alıyoruz. İnanıyoruz ki Yunanistan krizden bizimle çıkacak. Dostluğumuz artık çok daha güçlü ve kalıcı" dedi.

50 yılda ne çözüldü?


Buna karşın 20 yıl öncesinde var olan Kıbrıs, Ege, Azınlıklar ve Batı Trakya ile Ruhban Okulu sorunlarının aynen devam ettiğini belirten Demirtaş, "Hatta, 1961 yılında İstanbul'da lisedeyken okuldan kaçıp, Taksim'de Kıbrıs Mitingi'ne katıldığım günden bugüne ne çözüldü? İtiraf etmeliyiz ki 50 yıldır devam eden siyasi diyalogun çözüm üretemediğini gördük. Siyasiler görüşmesin demiyorum. Onlar bu görüşmeleri sürdürürken, iş aleminin önündeki engelleri kaldırsınlar" diye konuştu. Hem KKTC'de hem de Rum Kesimi'nde en üst düzeyde temaslarda bulunduğunu ve iki tarafın siyasetçilerinin çözüm için çalıştığını gördüğünü belirten Demirtaş, şöyle konuştu:"Akdeniz'in bu önemli adasında asıl olan barış içinde ticaret. Barış olursa, turizm gelişir. Emlak ve arazi para eder, inşaat sektörü canlanır. Yatlar, kruvaziyerler gelir. Yıl, 12 ay turizm olur. Hemen Kıbrıs'ı ikiye bölen bu paslı varilleri, dikenli telleri artık törenle birlikte kaldıralım. İzalasyon ve ambargoyu kaldıralım. O zaman ne kriz kalır ne de ekonomik sorun. Özetle önerim, Türkiye ile Yunanistan arasında izlediğimiz yol ile siyaseti siyasetçilere bırakarak, engelsiz ticaretin önünü açalım. Kıbrıs'ta iç ve dış ticaret, ulaşım, serbest dolaşımın önü açılsın. Bu KKTC'yi tanımak anlamına da gelmez. Sorunların unutulduğu anlamına da gelmez. Yine müzakereler devam eder. Aksini düşünmek bile istemiyorum. Bölünmüş bir Kıbrıs, giderek ekonomik sorunlarla boğuşur. KKTC için sorun yok. Türkiye var oldukça, biz hep KKTC'nin yanındayız. Kafamızı değiştirelim. Bu iki toplumu ayıranlara odaklanmak yerine, birleştiren ve birleştireceklerin üzerinde duralım."

Konferansı izleyen Avusturya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisinin sorusu üzerine Demirtaş, dünyanın 2. Dünya savaşından bu yana en büyük ekonomik krizi yaşadığını, herkesin kendini kurtarmak zorunda olduğunu, Kıbrıs'ın kurtuluşunun ticaretin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu, Ocak'ta siyasilerle birlikte işadamlarının da New York'a giderek sorununun çözümü için siyasilere baskı uygulamasını istedi. İTO Heyeti ayrıca adanın en büyük gazetelerinden Yenidüzen'i ziyaret ederken, Demirtaş adada yayın yapan SIMTV'deki canlı yayına katıldı.