Başçı, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısında, Türkiye'de 2008 küresel kriz sonrasında başlayan güçlü ekonomik büyümenin devam ettiğini, şu an itibarile işlerin iyi, iç talebin oldukça canlı, yurt dışı ile ilgili risklere rağmen ihracatın hiç fena gitmediğini kaydederek, "Mevcut koşullarda Türkiye'nin nispi durumu oldukça iyi..." dedi.

Gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın halen oldukça zayıf seyrettiğini belirten Başçı, kamu borçlarına ve bütçe açıklarına ilişkin sorunlar nedeniyle büyüme oranları üzerinde aşağı yönlü riskler bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Zaten büyüme zayıf. Onun üstünde bir de aşağı yönlü riskler var, özellikle Avrupa'da ve avro bölgesinde ön plana çıkmış durumda. Gelişmiş ülkelerde kolay bir çözüm yolu olarak algılanan parasal genişleme ise gelişmekte olan ülkeler açısından, kısa vadeli sermaye akımlarının oynaklığını artırıyor. Bu daha önce görmediğimiz bir durum, daha önce görmediğimiz ölçüde kısa vadeli sermaye akımlarında girişlerde oluyor, çıkışlarda oluyor. Bunun son derece hızlandığını, frekansının hızlandığını görüyoruz. Bunun temel nedeni, parasal genişlemedir. Gelişmiş ülkelerdeki parasal genişleme, ülkemizde kısa vadeli sermaye akımlarına karşı son bir yılda alınan tedbirler büyük ölçüde amacına ulaşmış bulunmaktadır. Tam doğru zamanda Avrupa'daki borç krizi ağustosta derinleşmeye başladı, tam o sıralarda biz bunun meyvelerini toplamaya başladık ve Türkiye'nin konumu nispeten diğer ülkelere göre daha korunaklı bir hale geldi."
 
Cari açıkta iyileşme olacak
 
Başçı, yılın son çeyreğinde cari açıkta iyileşmenin başlayacağının öngörüldüğünü ve bunun gerçekleştiğini kaydederek, yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale geleceğini bildirdi.

Eylül ayında geçici bir yükseliş olduğunu hatırlatan Başçık, ekim ayından itibaren tekrar cari dengenin öngörülen şekilde ve gözle görülür şekilde düşmeye başlayacağını kaydetti. Cari açığın finansman kalitesindeki iyileşmenin devam ettiğini belirten Başçı, "Burada uzun vadeli ve doğrudan yabancı yatırımların payı yavaş da olsa artıyor. Ülkemizdeki tasarruf oranlarını artırıcı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı yapısal reformların OVP'de özetlendiği şekilde hayata geçirilmesi cari açığa kalıcı bir çözüm sağlayacaktır. Bu reformlar yapılana kadar Türkiye cari açık vermeye devam edecek önemli olan finansman kalitesinin iyileşmesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelerde devam etmesi" diye konuştu. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve bu ay işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkileri nedeniyle, kısa vadede enflasyonda geçici bir yükseliş gözleneceğini ifade eden Başçı, buna karşı uygulanmakta olan telafi edici parasal sıkılaştırma tedbirlerinin sonucunda, enflasyonun 2012 yılının başından itibaren tekrar düşmeye başlayarak, yılın sonunda yüzde 5'lik hedefe ulaşmasının sağlanacağını belirtti.