Bu yıl 85'inci kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Koç Holding, 2010 yılını 1.7 milyar dolarlık kar ile kapattı. Geçen yıl 53 milyar 812 milyon TL'lik ciro yapan holdingin net karı ise 1 milyar 734 milyon TL olarak gerçekleşti. 2010 yılında 1 milyar 881 milyon liralık yatırım yapan holding 5 bin kişiyi de işe aldı. Böylece holdingin yarattığı istihdam ordusu 73 bin kişiye ulaştı. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşın Türkiye'nin kuvvetli bir büyüme sergilediği 2010 yılında, gücünü Türk ekonomisinden alan Koç Topluluğu'nun başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar almayı sürdürdüğünü belirtti.


5 bin kişiye yeni iş alanı

Koç Holding'in konsolide satış gelirlerinin 2010 yılında yüzde 20 artış gösterdiğini dile getiren Durak, "Konsolide satış gelirlerimiz 53 milyar 812 milyon TL'ye ulaştı. Faaliyet karımız ise yüzde 18'lik artışla 4 milyar 105 milyon lira olarak gerçekleşti. Net karımızda yüzde 21'lik bir büyüme sağladık ve 1 milyar 734 milyon TL'ye ulaştık" dedi. 2010 yılında 1 milyar 881 milyon TL'lik kombine yatırım yaptıklarını anlatan Durak, "5 bin kişiye de yeni iş ortamı sağladık. Böylece yurtiçi ve yurtdışı çalışan sayısı 73 bin'e ulaştı" diye konuştu.


Karını en çok artıran banka

Otomotiv ve bankacılıkta hızlı bir büyüme sağladıklarını anlatan Durak, Yapı Kredi Bankası'nın, yüzde 45 artışla emsalleri arasında konsolide net karını en fazla artıran banka olduğunu söyledi. Durak, otomotiv şirketlerinin Türkiye'nin otomotiv ihracatından yüzde 50, üretiminden ise yüzde 52 pay aldığını dile getirdi.


'İhracat pazarlarını çeşitlendireceğiz'


Koç Holding CEO'su Turgay Durak, yurtdışı pazarlardaki zorlu talep koşulları ve TL'nin kuvvetli seyrine rağmen kombine ihracat gelirlerinin de yüzde 29 artışla 7.6 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurguladı. Turgay Durak, bundan sonraki dönemde de bölgesel ekonomik dalgalanmalardan en az şekilde etkilenmek amacıyla ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi sürdüreceklerini ifade etti.