Özkan Pekçalışkan-Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni başarıyla tamamlayan Hülya Çolak, örnek alınması gereken bir başarı sağladı. KOSGEB'den aldığı krediyle kendi işini kuran ve patronluğa kadar uzanan iş hayatı yaşayan Çolak, Armapol Plastik'in açılış töreninde, uzun yıllar plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda işçi olarak çalıştığını ifade ederek, "KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerini ve farklı desteklerini duyduğumda bu eğitme katılmaya karar verdim. Eğitimi tamamlamamın ardından yine KOSGEB'ten 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası ise geri ödemeli kredi olmak üzere toplam 97 bin liralık destek aldım. Bu parayla da daha önce deneyim sahibi olduğum plastik ürünler alanında üretim yapacağımız 750 metrekarelik Armapol Plastik'i kurdum" diye konuştu.

İmalat sanayinde ilk kadın girişimci

KOSGEB desteğiyle imalat sanayinde faaliyet yürütecek ilk kadın girişimci olarak da bir ilke imza atan Çolak, imalathanesinde değişen renklerde led ışıkların aydınlattığı saksı, masa, sehpa, ışıklı puf gibi ürünlerin yanı sıra yine plastikten paletler, depolar, tekstil arabaları, çöp konteynırları gibi malzemeleri de ürettiklerini ifade ederek, "Tüm bunları hem tasarımlayıp hem de imal ediyoruz. Hayal edebileceğiniz her şeyi üretebilme şansına sahibiz. Özellikle ışıklı ürünlerimizin başta turizm ve eğlence sektörü olmak üzere diğer alanlarda da beğenileceğini umuyorum" dedi. Aldığı eğitimlerin kendisine büyük cesaret verdiğini ve eğitimde öğrendiği iş planı yönteminin kendisine çok yardımı olduğunu söyleyen Çolak, kısa sürede markalaşıp, İzmir'in önde gelen firmalarından biri olmayı hedeflediğini bunun içinde şimdiden ürünlerini tescilletmeye başladığını belirtti.

Kadın istihdamı arttırılmalı


Açılışa katılan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi, Oda yönetiminde olduğu 3 yıldan beri kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık verdiğini ifade ederek bu konuda en büyük desteği KOSGEB Güney Merkezi Müdür Mustafa Çanakçı'dan aldıklarının belirtti. Eskinazi, "Ben de plastik sektöründe uzun yıllar faaliyet göstermiş biri olarak Hülya Çolak'ı cesaretinden dolayı kutluyorum. Türkiye'nin yüzde 51'lik kesimini oluşturan kadınlar, ülke ekonomisinin üst sıralara taşınmasında elini taşın altına koymayı da bilir" diye konuştu. KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı ise, "Bu eğitimleri alan girişimciler, devlet elinin yanı sıra yerel yönetimler ve meslek kuruluşlarınca da desteklenmelidir. Avrupa'da yüzde 56 olan kadın istihdam oranı, ülkemizde maalesef yüzde 25 seviyesinde. Demek oluyor ki daha çok çalışmamız lazım. İzmir'de KOSGEB destekleriyle şimdiye kadar 100'e yakın iş yeri açıldı. Bu sayının yüzde 80'inin kadın girişimciler tarafından gerçekleştirildi" dedi. Konuşmaların ardından EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi, KOSGEB Güney Hizmet Merkez Müdür Mustafa Çanakçı, Hülya Çolak ve Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun açılış kurdelesini kesti.