BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bireysel kredilerle ilgili üç yeni düzenleme taslağı hazırlandığını açıkladı. Öztekin, vatandaşları “içeriğini bilmedikleri türev ürünlerini satın almamaları” konusunda da uyardı.

Yeni taslak Meclis’ten bu şekilde geçerse yapılan alışverişler şu şartlara bağlı olacak.
- Kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınır getiriliyor.
- Genel taksit sayısı, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayın üzerine çıkamayacak.
- Elektrikli ve elektronik eşya (TV) ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon (cep telefonu) ve kuyumculukla (altın) ilgili işlemlerde taksit sayısı
6 ay ile sınırlandırılacak.
- Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlendi.
- Gıda ve  akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye herhangi bir şekilde izin verilmeyecek.
- Konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı geçemeyecek.

100 bin TL’lik otoya 40 bin TL’lik peşinat

- Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı (4 yıl) geçemeyecek.
- Taşıt kredilerine konutta olduğu gibi, kredi kullananların kredi tutarına bağlı olarak “kredi teminat oranı” uygulamasına gidilecek.
- Kredilendirme oranı, taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olması halinde yüzde 70 olacak. Taşıt değerinin 50 bin lirayı aşması halinde bedelin 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak sınırlandırılacak.
- Bir örnek vermek gerekirse, 40 bin TL’lik otomobil alımında kredi kullanmak için “12 bin TL” teminat aranacak.
- 100 bin TL’lik bir oto alımında ise toplam “40 bin TL” peşinat ödemek gerekecek.

‘2014 yılının çok zor geçeceği tescillendi’

BDDK’nın hazırladığı taslakta otomobil kredilerinin miktarı ve vadelerine kısıtlamalar getirilmesinin, gelecek yıl otomotiv sektörünün daralacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirdiği belirtildi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, BDDK taslağının, genel anlamda tüketimi sınırlandıracağını ve 2014’e ilişkin yüzde 4’lük büyüme tahmininin gerçekleşmesini zora sokacağını belirtti. Bunun dolaylı olarak, otomotiv satışlarını ve genel anlamda sektörü etkileyeceğini vurgulayan Erce, “2014’ün, sektör açısından bu yıldan zor olacağı öngörülüyordu. Bu taslak ışığında, gelecek yılın zor geçeceği tescillendi. Vadelerin düşürülmesinden çok, kredi miktarlarının sınırlanması, düşüşte daha etkili olacak” dedi. (Milliyet)