Dünyada hızla gelişen ve üst düzey gelir grubuna hitap eden kruvaziyer turizminde, son yıllarda öne çıkan Türkiye'ye gelen turist sayısında önemli artışlar yaşanırken, Türk insanı da 'yüzen otel' olarak adlandırılan kruvaziyerlerle seyahate ilgi göstermeye başladı.

Karavanmar Turizm Akdeniz Bölge Müdürü Sami Simi, kruvaziyer turizminin dünyada hızla geliştiğini, çoğunluğu İngiltere, İtalya, İspanya'dan gelen gemilerle yaklaşık 1 milyon 600 bin turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Türk insanının da kruvaziyer turizmine olan ilgisinin arttığına işaret eden Simi, Türkiye'den bu yıl 40 bin civarında kişinin kruvaziyerlerle değişik ülkelere gittiğini kaydetti.


Türkiye'den insanların genellikle kruvaziyerle Yunanistan'daki adaları gezmeyi tercih ettiğini belirten Simi, yaklaşık 8 bin Türk'ün de İngiltere, İspanya ve İtalya'dan tura başlayan büyük kruvaziyerlerle Batı Akdeniz ülkelerini ziyaret ettiğini söyledi.

Kruvaziyerle seyahat eden Türk turist sayısında, gelecek yıllarda artış yaşanması beklendiğini anlatan Simi, şöyle konuştu:

"Son yıllarda Türk insanının kruvaziyerlere ilgisi arttı. Artık Türk insanları da denizlere açılarak farklı ülkeleri ziyaret etmek istiyorlar. Türkiye'de bu yıl 40 bin civarında kişi, kruvaziyerlerle seyahat etti. Bunlardan yaklaşık 30 bini, 250-800 euro arasında para ödeyerek İstanbul, Kuşadası, Antalya'dan turlara katıldı ve bir hafta süreyle Yunan Adaları'nı ziyaret etti. Yaklaşık 8 bin kişi de hava yoluyla İtalya, İspanya ve İngiltere'ye giderek bu ülkelerden tura başlayan gemilerle seyahat etti. Bu kişiler, kruvaziyerin özelliğine göre bin 200 ile 8 bin avro arasında değişen fiyatla 10 gün boyunca Batı Akdeniz ülkelerini ziyaret etti. Türk insanı çoğunlukla Türkiye'deki limanlardan tura çıkıyor. Ancak dünyada genellikle insanlar yaşadıkları şehirden farklı ülkelere giderek, burada tura başlayan büyük gemilerle seyahat ediyor. Bizde yurt dışına giderek tura başlayan insanların sayısı diğer ülkelerden 20 kat daha az."

Kuşadası Limanı'na yoğun ilgi

Türkiye'nin kruvaziyer turizminde önemli limanlara sahip olduğunu bildiren Sami Simi, bu yıl gemilerle Türkiye'yi ziyaret eden 1 milyon 600 bin turistin çoğunluğunu İngiltere, İspanya ve İtalya'dan tura başlayan kruvaziyerlerle gelen, ABD'li ve Avrupalılar'ın oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'deki kruvaziyer limanları arasında İzmir, İstanbul, Kuşadası ile son yıllarda Alanya Limanı'nın yolcu sayısı bakımından ön plana çıktığını dile getiren Simi, şunları söyledi:

"Avrupa ve Batı Akdeniz'den gelen yolcu gemilerinin yüzde 90'ı Kuşadası'na uğrar. Kruvaziyer turizminde insanlar, seyahat edecekleri ülkelerdeki limanların, Ören yerleri ve şehir merkezine yakınlığına önem verir. Kuşadası Limanı da Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi'ne yakınlığı nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Turistler inançları doğrultusunda Meryem Ana Kilisesi'ne önem veriyor. İstanbul ve İzmir, metropol olması nedeniyle ayrı öneme sahip."

Kruvvaziyer turizminde Karadeniz'deki Sinop, Samsun ve Trabzon limanlarının da gelişmekte olduğuna işaret eden Simi, İskenderun ile Mersin Limanı'na yapılan tur sayısının son yıllarda güvenlik gerekçesiyle durma noktasına geldiğini, buna karşılık Alanya Limanı'na gelen turist sayısında artış yaşandığını, Marmaris, Fethiye, Altınkum ve Didim limanlarının da şehir merkezinde yer alması ve Ören yerlerine yakınlığından dolayı ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.