Bakan Yıldırım, Türkiye’de ticaretin son üç yılda Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarıyla 7 ile 22 kat arasında artış gösterdiğini belirterek, "Ulaşınca her şey oluyor" dedi. Bakan Yıldırım, havacılıkta büyürken, kriz senaryoları da hazırladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin Latin Amerika ve Afrika’ya yönelik sivil havacılık rotası İzmir’de üç günlük konferansla çiziliyor. Türkiye Amerika ve Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Konferansı’na, 26 ülkeden temsilci katılıyor. Konferansta imzalanacak anlaşmalarla dünya nüfusun yüzde 95’ine ulaşılmış olacak.

ZAMAN, PARANIN ÖNÜNE GEÇTİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konfearansın açılışında yaptığı konuşmada ulaşımın önemine değinerek şunları söyledi:

"Ulaşmak ve erişmek her şey bununla başlıyor. Ulaşım olmasa insanlar birbirleriyle ilişki kurmasa dünyanın yarısı açlıktan diğer yarısı soğuktan ölür. Keşke bütün noktalardan doğrudan her yere uçuş olsa. Bugün artık zaman, paranın önüne geçmiştir. Özellikle havacılık sektörünün küresel anlamda gelişmesi ve bölgelerarası farklılıkların azaltılması için önemli görevlerimiz var. Bu konferansın amaçları arasında farklı coğrafyadaki ülkelerin deneyimlerinin birbirleriyle paylaşılması, geleceğe yönelik beklentilerin şekillendirilmesi yer alıyor. Farklı coğrafyalarda ve farklı düzeyde ihtiyaçları, altyapıları olan ülkeler birbirleriyle buluyor ve anlaşmalar gerçekleştiriyor."

'UÇUŞ SAYISI NÜFUSUN ÜÇ KATI OLMALI'


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türkiye’de uçuş sayısını yeterli görmediğini de belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geleceğin havacılık beklentilerini bugünden göremezsek, tedbirlerini alamazsak dünyada gittikçe gelişen ve artma eğiliminde olan havacılıkta üzerimize düşeni tam olarak yapamayız. Dünyada 3 milyar seyahat var. Büyük bir kısmı iş, 1 milyar kadarı da turizm amaçlı. Dünya nüfusuna bakıldığında bu geldiğimiz büyüklükler potansiyeli tam anlamıyla yansıtmıyor. Maalesef Türkiye de dahil 10 yıl öncesinde 780 bin kilometrekare Anadolu topraklarında sadece 8 milyon uçuş yapan vardı. Bugün 65 milyona çıktı. Hala çok küçük rakam. Gelişmiş ülkelerde nüfusun üç katı uçuş oluyor. Havayolunun konforunu rahatlığını insanlar bir kere tattı mı o vazgeçilmez hale geliyor. Son 10 yılda 16 milyon kişi ilk kez uçağa bindi. Politikamızın başında dedik ki 'havayolu halkın yolu.' Havacılığı tabana indirmek, herkesin kullanacağı hale getirmek lazım. Sektörün cirosunda 8 kat, çalışanların sayısında havalimanı kapasitesinde 4 kat büyüme sağlamış olduk. THY bugün dünyanın en çok noktasına doğrudan uçuş yapan bir havayolu şirketi. 10 yıl önce 55 uçakla 60 noktaya uçuyordu. Bugün 217 uçağı var. 2020’ye kadar ikiye katlayacak. 2023 hedefimizde ticari uçak sayısı 750 olacak."

'KRİZ SENARYOMUZ DA VAR'


Bakan Yıldırım, küresel krizden en çok havayolu sektörünün etkilendiğini belirterek, büyürken kriz senaryosu da yaptıklarını dile getirdi. Yıldırım şöyle dedi:

"Bu büyüme bu kadar hızlı olurken acaba bir kriz senaryosu var mı? Bunu da ihmal etmiyoruz. Biz bu büyümeyi izliyoruz ama, kriz senaryolarını da gözden uzak tutmuyoruz. Çünkü havacılık küresel olaylardan en fazla etkilenen sektördür. Sadece kendi ülkenize değil dünyanın birçok noktasına uçuyorsunuz. Emniyet çok önemli. Havayolları güvenliği. Terör artık küresel bir tehdit."

EXPO İÇİN DESTEK İSTEDİ


Yıldırım, ticaretin üç yılda sadece THY uçuşlarıyla 7- 22 kat arasında arttığını belirterek, "Ulaşınca her şey oluyor. İletişim kuruyorsun, ticaret yapıyorsun" dedi. Yıldırım, İzmir’in EXPO 2020’ye aday olduğunu hatırlatarak, “Siz dostlarımızın cömert desteğini de yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

“ANLAŞMALARLA DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 95’İNE ULAŞACAĞIZ”

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de, geçen yıl 35 Afrika ülkesinin katılımıyla Türkiye- Afrika Sivil Havacılık Konferansı’nın düzenlediğini ve çok iyi sonuçlar alındığını, söyledi. Bu konferansa Amerika kıtasında sivil havacılık anlaşması yapılmayan ülkelerin katıldığını belirten Ekşi, şunları kaydetti:

"Konferansımıza Amerika kıtasından 17 ülke, dört bakan, Afrika’dan 10 ülke bakan ve bakan yardımcısıyla katıldı. 100’ün üzerinde heyet üyesinin katılımıyla konferans gerçekleştirmekten ve 10’a yakın anlaşma imzalamaktan memnunuz. Bu anlaşmalarla dünya nüfusunun yüzde 95’ine ulaşmış olacağız. Sivil havacılık anlaşmaları, ülkeler arasında mesafeleri yaklaştırdığının, ülkeler arası ticaretin önünü açtığının ve birçok fırsatlar oluşturduğunun göstergesidir. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında yolcu sayısı yüzde 70 oranında arttı. Latin Amerika ve Karayipler açılımını destekleyecek bu konferansın hayırlı olmasını diliyoruz."

'DÜNYANIN ÇEKİM NOKTASI İSTANBUL'

Türk Hava Yolları CEO’su Temel Kotil, dünyanın merkezinin güneye doğru kaydığını, bu nedenle Güney Amerika ve Latin Amerika’nın önem kazandığını vurgulayarak, 1970’lerde ticaretin genellikle Kuzey Amerika ve Avrupa ile ilgili olduğunu, ancak şimdi Türkiye’ye doğru kaydığını söyledi. Kotil, "Dünyanın çekim noktasının İstanbul’a kaydığını da görüyoruz. 150 milyon kapasiteyi taşıyacak havalimanı yapıldığını görüyoruz. Bu yeni havalimanı ile Türkiye en büyük rol sahiplerinden biri olacak" dedi.