Haneler harcamalarının yüzde 2,1’ini sağlığa, yüzde 2,4’ünü ise eğitim hizmetlerine ayırdı. Harcama dağılımındaki bu yapı, bölgeler itibariyle önemli farklılıklar gösteriyor.

GIDADA GÜNEYDOĞU ANADOLU İLK SIRADA

12 bölge bazında hane halkı tüketim harcaması gruplarının dağılımına göre konut kira harcamasına en çok payı yüzde 28,9 ile İstanbul’da yaşayan hane halkları ayırırken gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına en çok pay, yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hane halkları tarafından ayrılıyor. Ulaştırmada yüzde 19,6 oranıyla Batı Anadolu Bölgesi başı çekerken haberleşme harcamasında Doğu Karadeniz yüzde 4,4 ile en fazla harcamanın yapıldığı bölge oluyor. Sağlık, eğitim, eğlence-kültür ve lokanta-otel harcamaları payı açısından da ilk sırada yer alan İstanbul, gıda harcamasında yüzde 16,1 oranıyla son sırada kalıyor.

TÜİK verilerine göre konut ve kira harcamasına en az payın ayrıldığı bölge Ortadoğu Anadolu olurken ulaştırmada Doğu Karadeniz, haberleşmede Orta Anadolu, eğitim ve eğlence-kültürde ise Güneydoğu Anadolu en az harcamanın yapıldığı bölgeler oldu. Alkollü içecekler, sigara ve tütün harcamasına ayrılan en fazla pay Batı Marmara’dayken Batı Karadeniz ise mobilya ve ev aletlerine diğer bölgelerden daha çok pay ayırıyor.