İzmir Kültürpark Fuan Alanı'nda kurulan fuar için İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde tören düzenlendi.  Açılış törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra Kırgızistan Bayındırlık Bakan Yardımcısı Toktomambetov Yzatbek de katıldı.

Açılışta konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son 16 yılda madencilik sektörünün ihracatının 280 bin tondan 6 milyon tona çıktığını, sektörün dünya ortalamasının üstünde büyüdüğünü belirtti.

İzmir'in de bu büyümeye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Kocaoğlu, MARBLE Fuarı'nın büyümesiyle yeni bir fuar alanına ihtiyacın ortaya çıktığına dikkati çekti. Gaziemir'de kurulacak yeni fuar alanı projesi için nisan ayında ihaleye çıkılacağına işaret eden Kocaoğlu, ihaleyi işinin ehli bir firmanın almasını umduklarını kaydetti.

Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur ise sektörleriyle ilgili stratejik eylem planı hazırladıklarını, 2023'te doğaltaş ihracatında dünya lideri olmayı planladıklarını, 2015'te ise 4 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, yaptığı konuşmada madencilik sektöründen mevzuatın sıklıkla değiştiği yönünde eleştiriler aldıklarını, ancak bu değişikliklerin Türk madencilik sektörünün gelecek vizyonunun oluşturulması için yapıldığını kaydetti.

Diğer sektörlerin de Türkiye'nin geleceği olarak gördükleri bu sektöre karşı daha duyarlı olması gerektiğini kaydeden Yıldırım, madenciliğin çevrecilikle çelişmeden de yapılabileceğini, bu konuda dünya standartlarının uygulandığını ifade etti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, madenciler olarak hedef pazar seçerken enerji kaynaklarının bulunduğu ülkeleri öne aldıklarını belirterek, yaşanan son gelişmeleri ihracatçının pazar stratejilerini de etkileyeceğine işaret etti.

Erdinç, Libya'ya gerçekleştirilen müdahaleye Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in "Haçlı Seferleri" benzetmesi yaptığına dikkati çekerek, "Libya'da şu anda 33 milyar dolarlık inşaat yatırımı var. Bunların 16 milyar doları Türk müteahhitlerin. Şimdi onlar geri dönemiyor. Putin'in söylediklerini düşünmek lazım. Bu ülkelerle yakın ilişkilerimiz sürmeli" dedi.

Doğaltaş sektöründe katılımcı sayısı bakımından en büyük 3 fuar arasında gösterilen fuara 42 ülkeden gelen 265'i yabancı, bin 160 kişi katılıyor. 201 bin 500 metrekare alanda düzenlenen fuar 26 Mart 2011'e kadar açık olacak.

Fuarı geçen yıl yaklaşık 78 ülkeden 4 bin 281'i yabancı 54 bin 220 kişi ziyaret etmişti. Bu yıl da yaklaşık 55 bin kişinin ziyareti bekleniyor.