Arabesk müziğinin efsane ismi, milyonların 'baba'sı Müslüm Gürses, 4 aydır yoğun bakımda verdiği hayat mücadelesini kaybetti. Dün sabah saat 10.30'da hayata veda eden Müslüm Baba, ardında zorlukla geçen bir hayat hikayesi, dev bir aşk ve milyonları buluşturan bir sevgi bıraktı. Bugün onsuz kalan sadece hayranları değil. Kimi zaman şarkılarıyla, kimi zaman sesiyle can verdiği, çoğu zamanda reklam yüzü olduğu markalar da 'babasız' kaldı.

Büyümelerinde rolü var

Dile kolay, boyadan, bankacılığa, gıdadan otomotive birçok sektörden 20'den fazla markanın geçmişinde onun da imzası var. Milyonların gönlüne taht kuran Gürses, otoritelere göre kendisi bir markaydı. Bu yüzden de geniş kitlelere ulaşmak isteyen markalar için hep itici bir güç oldu. Yeniliklerini, atılımlarını bu güçlü ses ile duyurdular. Gün geldi dondurma ile çoçukluğuna döndü, gün geldi 'Çay ailedir' dedi ekranlarda. Bir yudum kola içtikten sonra 'Bırrr' deyişi dillere dolandı. Tıpkı, meşhur şarkısı 'Alışacağım'daki gibi markalar için de 'Kolay olmayacak onu unutmak'...

'İtirazım var', 'ihtiyacım var'a döndü 

Gürses, sadece markaların yüzü değil aynı zamanda sesi oldu. Top Kek'in güvercini onun sesi ile hayat buldu, Onun sesinden 'Mutlu Akü bir numara' sloganı  dillere dolandı. Akbank için'İtirazım var' şarkısı 'ihtiyacım var'a dönüştü.

Panda'nın bile babası oldu!

Gürses'in, dondurma üreticisi Panda'nın reklamındaki rolü de unutulmayacaklar listesinde. Reklam filminde dondurma yiyerek çocukluğuna dönen Müslüm Baba'nın, maskot panda gibi "r" harfini söyleyemediği, pandanın "Size baba diyebilir miyim?" dediği reklam özellikle çocukların ilgi odağıydı.

Vedasını çaykur ile yaptı

Müslüm Baba ile en çok reklam çalışması yapanlardan biri de  Çaykur. Markanın son yıllarına baktığımızda Gürses rüzgarını hissetmemek mümkün değil.  "Bir bardak çay ailedir" sloganlı reklamın devamı da geldi.
'Demliğin altı kaynana üstünü gelin' benzetmesi ile çayı anlattı ekranlarda. Gürses'in son vedasını da yine Çaykur ile oldu.

Kadoil'i büyüten güç oldu

Müslüm Gürses'in gücüne akaryakıt sektörü de kayıtsız kalamadı. Kadoil için manken Aysun Kayacı ile kamera karşısına geçti. Kadoil, o dönem sektöre yeni giren bir oyuncuydu ve kıran kırana bir rekabetin yaşandığı sektörde kendine yer açması gerekiyordu. Marka, Gürses'in oynadığı reklam filmi ile hedefi 12'den vurdu. Sadece bir ayda 100 yatırımcı "Babanın bayisi olmak istiyoruz" diyerek Kadoil'in kapısını çaldı.

'Bırrr' dedi Coca-Cola'yı zıplattı

Coca-Cola'nın da bir döneminde onun imzası var. Markanın reklamında, bir yudum koladan sonra 'Bırrr' diye bağırıp, titremesi akıllara kazındı. Yakın çevresinde 'Gitti bizim karizma' diyerek espri yaptığı reklam filminden hiç para almadı. 
Filli Boya'da rol arkadaşı 30 yıllık aşkı Muhterem Nur'du. "En güzel beyaz Filli Boya" cümleleri hala kulaklarda çınlıyor.