İyi bir beklenti içerisinde olduklarını kaydeden Erol, Türkiye'de ekonominin iyi olduğunu, dünyanın en çok büyüyen ikinci ekonomisi olduğumuzu ve hükumetin 2003 yılından bu yana açıkladığı 4 ayrı teşvik paketi ile sermayeyi de ihya ettiğini hatırlatarak şimdi yapacakları ilk toplu sözleşmede de hükümetin memura da teşvik paketi niteliğinde iyileştirme istediklerini söyledi.

Sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Balıkesir İl Başkanı Mustafa Erol, "Eşit işe eşit ücret vermek iddiasıyla çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname, eşitliği sağlamak yerine yeni eşitsizlikler oluşturmuştur. Bu kararname ile daire başkanı ve üstü kadrolarda bulunanların maaşları arasındaki makas yeniden açılmıştır. Söz konusu kararname ile öğretmen, öğretim elemanı, din görevlisi ve KİT çalışanının ek ödemelerinde hiçbir artış yapmayıp, genel müdür ve müsteşara bir seferde 772 TL vermeyi eşit işe eşit ücret saymışlardır. Kapalı kapılar arkasında bir günde bu kararnameyi hazırlayanlar Toplu Sözleşme Kanununu ancak 18 ayda yasalaştırabilmiştir" dedi.

Kanun hükmünde kararname döneminin artık kapandığını belirten Mustafa Erol, Maliye Bakanlığına da sert çıktı. Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Erol, "Maliye Bakanlığı her yıl müzakereler öncesi önereceği rakamı bir gazete aracılığıyla duyurma geleneğini sürdürerek bu yıl da 3+3 gibi komik bir zam artışından söz etmiştir. Maliye Bakanlığı şunu bilmelidir; kanun hükmünde kararname dönemi kapanmıştır. Memurlar Şeffaf bir şekilde toplu sözleşme yapacaktır. Siyasetin ve bürokrasinin söylediği değil, toplu sözleşme masasında söylenen söz geçerlidir. İlk toplu sözleşme üst düzey bürokratlarla diğer kamu görevlileri arasındaki makası daraltmalıdır. Artık enflasyona ezilen değil enflasyonu ezen bir maaş istiyoruz. Emekli milletvekili maaşlarına yapılan zam oranı karşısında bizim taleplerimizin ne kadar makul olduğu görülecektir" diye konuştu.

MEMURUN, DOĞUMDAN ÖLÜME, EVLİLİKTEN ÇOCUĞA TALEPLERİ


Toplu sözleşmenin iki yıllık olmasını dikkate aldıklarını ve buna göre taleplerini belirlediklerini anlatan Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Erol'un hükümetten talepleri şu şekilde;
"Yüzdelik zammın 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı iç in yüzde 14, yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL 2013 için 80 TL, ek ödemelerde artış, kıdem aylığı (göstergenin 20'den 100'e çıkarılması, 25 yıllık süre sınırlaması kaldırılmalı), toplu sözleşme ikramiyesi (2012 için 90, 2013 için 120 TL), eş yardımı (2012 200 TL, 2013 240 TL), çocuk yardımı (50 ve 60 TL, üniversite eğitim gören çocuklar için bir kat artırımlı olarak ödenmeli), yan ödeme katsayısı 3 kat artırılmalı, doğum yardımı (165 TL'den 600 TL'ye çıkarılmalı), ölüm yardımı (1.256,00 TL'den memurun kendisi için 2.512,00 TL, eş ve çocukları için 1.256,00 TL'ye çıkarılmalı), kreş yardımı (kurumlarda kreş hizmeti verilmeli, yok ise her çocuk için 140 TL yardım verilmeli), evlenme yardımı (ilk defa evlenenlere 3.140,00 TL, ilk defa evlenen çocuğuna ise 1.884,00 TL evlenme yardımı verilmeli), ulaşım yardımı (kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı verilmeli), yemek yardımı (çalışma saati içindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı verilmeli), giyecek yardımı (kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyecek yardımı yapılmalı), muayene ve tedavi katılım payı (muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır)."
Ayrıca, 4/C statüsünde istihdam edilen personelin 1 Ocak 2013 itibariyle kadrolu statüye geçirilmesi, sözleşmeli personelle ilgili olarak da yani 4/B'lilerin de kadrolu statüye geçirilmesi talep ediliyor.

Basın toplantısına Memur-Sen Balıkesir İl Başkanı Mustafa Erol ile yönetim kurulu üyeleri ve Diyanet-Sen Genel Eğitim Sekreteri Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Cebrail Yakışır da katıldı. Mustafa Erol Memur-Sen olarak 7 iş kolunda yetkili olduklarını hatırlatarak, bu taleplerin detaylarının ve tamamının önümüzdeki günlerde kitapçık haline getirilerek kamuoyu ile de paylaşacaklarını söyledi.