Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamaya göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutuldu.

Açıklamaya göre, gecelik faiz oranları; marjinal fonlama oranı yüzde 10.75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10.25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 olarak sabit tutuldu.

Makro ihtiyati önlemler ve cari denge


Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmekttiğine işaret edilen açıklamada, "Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir" denildi.

Dış talep zayıf

"Dış talep zayıf seyrini korurken, iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir" denilen açıklamada, PPK'nın, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği belirtildi.

Enflasyonun düşeceği öngörüldü

"Gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir" denilen açıklamada, bununla birlikte, son dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği de vurgulandı ve şöyle denildi:

"Temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekiyor"

"Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir."

Para politikasında temkinli duruş sürecek

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının "enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına" bağlı olacağı belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."