Bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çok eleştirilen Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada enflasyon rakamlarına dikkat çekildi ve, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" denildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), piyasaların beklediği gibi kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 7.50, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, üst bandı olan borç verme yüzde 10.75 olarak sabit tutuldu.

Açıklamada, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının "makul düzeylerde" seyrettiğinin altı çizilen PPK açıklamasında, dış talep zayıf seyrini korurken, iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği belirtildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmiştir."