İzmir Ticaret Odası seçimlerinde başkan adaylığını yaklaşık 8 ay önce açıklayan Necip Nasır, bu süreçte anahtar kelimenin yönetişim olduğunu belirterek, "Yönetim kurulu üyelerinin tamamının Yönetim Kurulu Başkanı olabileceği bir sistem olan yönetişim anlayışını İTO'da hakim kılacağız. Yönetim Kurulu Başkanı, koordinasyon görevi gören bir koordinatör olacak. Katılımcı, demokratik, hesap verebilir adaletli bir yönetim anlayışı ile hareket ederek İzmir'de dönüşümün, İTO'da değişimin gerçekleştiği tarihi bir seçim gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Tek adam zihniyetine son

Nasır, bu zorlu göreve Başkan Ekrem Demirtaş'ın tek adam zihniyetine son vermek amacıyla talip olduğunu söyledi. Kent ekonomisinin büyümesinin önündeki engelleri kaldırmak için İTO'ya önemli görevler düştüğünü kaydeden Nasır, son 2 yılda 102 bin kişinin İzmir'den başta İstanbul olmak üzere diğer kentlere iş aramak için gittiğine dikkat çekerek, "70 bin kişilik işadamı ordusu ile İTO, 200 kişilik büyük Ar- Ge ekibini kullanamıyor. 2 yıl içinde İzmir'den 102 bin beyin göçü oldu.  Dünyanın en güzel kentinden çocuklarımızın ayrılmasını değil, aksine cazibe merkezi haline getirilerek, yarınlar için yaşanabilir kent olmasını istiyoruz"  ifadesini kullandı.

Adaletli anlayış hakim olacak


Göreve gelince hakim kılacakları yönetişim anlayışının, yönetim kurulu üyelerinin tamamının yönetim kurulu başkanı olabileceği, sektörlerin temsilcilerinin yer aldığı, yönetim kurulu başkanının koordinasyon görevi gören bir koordinatör olduğu sistemi ifade ettiğini vurgulayan Nasır şöyle devam etti: "Problemler, çözüm önerileri belirlendikten ve yönetim kurulu üyelerinin görüşleri alındıktan sonra İTO meclisinin tamamının değerlendirilmesi ile karara bağlanacak. Katılımcı, demokratik, hesap verebilir adaletli bir yönetim anlayışı egemen olacak. İTO, 70 bin kişilik iş alemi ordusunu arkasına alarak kamu kurum ve kuruluşları üzerinde yaptırım gücü oluşturacak."

Özel proje

Adaylık sürecinde birçok proje üzerinde çalıştıklarını, bunların bir kısmını kamuoyu ile paylaştıklarını, mobilya, sağlık, bilişim, ayakkabı, eğitim ve otomotiv sektörlerine yönelik hazırladıkları önemli projeleri de göreve gelmelerinin ardından kamuoyuna tanıtacaklarını anlatan Nasır, kruvaziyer turizmle kente gelen turistlere cazibe merkezi yaratılması için Tarihi Kemeraltı ile Mimar Kemalettin Çarşısı üzerine özel proje geliştirdiklerini açıkladı.

Ticaretin siyaseti olmaz


Seçim sürecinde, tek adam anlayışının değişmesi için 8 aydan bu yana sistemli bir biçimde çalıştıklarını kaydeden Nasır, İTO'da tek adam hastalığı bulunduğunu, diğer adayların da aynı teşhiste bulunduğunu belirterek, seçimlerde işbirlikleri olabileceğini söyledi. Nasır, "İTO'da seçimler iki tur üzerinden yapılıyor. Oda üyeleri meclis üyelerini, meclis üyeleri de Oda başkanını seçer. İTO seçimleri bir siyasi seçim değildir. Ticaretin siyaseti olmaz. Hangi sektör olursa olsun işadamlarının ticaret yaptıkları, günlük iş hayatlarında hiç kimsenin diniyle, diliyle, ırkıyla, cinsiyeti ile ilgili sorgulamaları yoktur. Yani, ticaretin siyaseti olmadığı gibi ticaretin parlamentosu İTO, siyaset üstü bir noktada olmalı. Bu seçimler, 'İTO'da değişim, İzmir'de dönüşüm'ün gerçekleştiği tarihi bir seçim olacak" diye konuştu.