Bu yıl 183 ülkenin 0 en yüksek yol­suzluk oranı, 10 en düşük yolsuzluk oranı olmak üzere yol haritasını çı­kartan 'Corruption Perceptions 20ir (Yolsuzluk Algılamaları En­deksi 2011) raporunda, Türkiye 4.2 puanla 61'inci oldu. 2010 yılında 178 ülke arasında 4.4 puanla 56'na sırada bulunan Türkiye, 2009 yılı endek­sinde de aynı bu yıl olduğu gibi 180 ülke arasında 4.4 puanla 61'inci sırada yer almıştı.

Bu yıl, listede Küba ve Letonya ile aynı sırayı paylaşan Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında yolsuzluk konusunda du­rumu en iyi olan ülke konumunda. 183 ülkenin dahil olduğu rapora göre, Türkiye'deki yolsuzluk ve rüş­vet oranı 61'nci sırayı paylaştığı Küba ve Letonya ile aynı. Düğün açıklanan rapora göre bu yıl Tür­kiye, 3.9 puan alarak 69'uncu sıraya yerleşen İtalya ve 3.4 puan alarak 80'inci sıraya yerleşen Yunanis­tan'dan daha iyi durumda. Yuna­nistan'da yolsuzluk Gambiya'dan bile kötü durumdayken, İtalya 7 gelişmiş ülke arasında en çok yolsuzluğun bulunduğu ülke oldu.

Transparency International'dan (TI) yapılan açıklamaya göre yolsuzluk dünya ülkeleri arasında veba gibi yayılmaya devam ediyor. TI, Yunanistan ve İtalya'da yolsuzluğun oldukça yüksek seviyelerde seyrettiğini or­taya koyan raporunda, yolsuzluğun Euro Bölgesi'nde yaşanılan borç kri­zine karşı verilen büyük savaşı boşa çıkarttığını söyledi. Raporda, ekono­mik sancıların bir kısmının idari ma­kamların borç krizi­nin iki kilit unsuru olan rüşvet ve vergi kaçakçılığının önünü kesememesinden kaynaklan­dığını vurgulandı. TI araştırma direktörü Robin Hodess Euro Bölgesi krizinin berbat bir mali yönetimin yanı sıra şeffaflık ko­nusundaki eksikliğin ve kamu fon­larının kötü yönetiminin bir yansıması olduğunu ifade etti. Hodess özellikle İtalya ve Yunanistan'ı, ülkede kol gezen yolsuzluğun önünü kesmek için daha büyük çaba harcamaya davet etti. Tl Baş­kanı Huguette Labelle, "Bu yıl tüm protestocular, zengin ya da fakir, yolsuzluğu pankartlarına taşıdı. İster borç krizindeki Avrupa, ister yeni bir politik çağın başındaki Arap ülkeleri olsun, liderler 'daha iyi hü­kümet' çağrılarına kulak vermek zo­runda" dedi.