2004'ten bu yana ödeme yapmayan 623 bin mezun Maliye Bakanlığı'na bildirildi. Maliye, vergi daireleri aracılığıyla borçlulardan tahsilat yaparken, elektronik haciz yöntemiyle alınan para miktarı 100 milyon lirayı geçti.

Aralarında öğretim görevlileri, mühendisler ve doktorların bulunduğu 623 bin kişinin zamanında ödeme yapmadığı için haciz mektubu aldığı belirlendi. Borçluların büyük bir kısmı sarı zarflı mektubun ardından vergi dairelerinde borcunu takside bağladı. Taksitlendirme yapmayanlara ise elektronik hacizle takip yapan Maliye Bakanlığı, öğrenim kredisi borçlusundan otomatik tahsilat yapıyor.

BORÇLULARI MALİYE'YE DEVRETTİ

Takvim'de yer alan haberde Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü'nün borç tahsilatını aksatanları Maliye'ye devretmesiyle ortaya çıkan 623 bin rakamı burs sisteminin sağlıklı işlemesi için hayati önem taşıyor. Üniversite mezunlarının okurken kullandıkları krediler geri ödemeli olduğu için borcunu vermeyenler KYK'yı ciddi sıkıntıya sokuyor. Her ay 1 milyon 80 bin üniversite öğrencisine 260 lira öğrenim kredisi veren kurum, burs çarkında sıkıntı yaşanmaması için Maliye ile koordineli çalışıyor. Borçlular, Maliye Bakanlığı'na aktarılıyor. Ardından vergi daireleri aracılığıyla bankalara gönderilen elektronik haciz talimatıyla, hesaplara bloke konuluyor. Yapılan taksitlendirmeyle takside bölünen borçlar aylık olarak otomatik olarak kesiliyor.