Aykut Polatlı-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 15 ve daha yukarı yaştakilerdeki işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 354 bin kişi artarak 3 milyon 324 bine ulaştı. Verilere dayanarak işten çıkarmalar da ise ilk çıkarılan ise kadınlar olduğu görülüyor.
Temmuz ayında 145 bin kadın işsiz kaldı, 130 bin erkek çalışansa iş buldu. Sanayi sektöründe 76 bin kişi işten çıkarılırken bunların 69 bini; eğitimde ise 124 binlik istihdam kaybının 83 bini kadın.
Ayrıca sağlıkta 21 bin, ulaştırmada 9000, kamu yönetiminde 15 bin, finansta 3000, turizmdeyse 3000 kadın işsiz kaldı. Temmuz ayında kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14, erkeklerdeyse yüzde 9.2 olarak kayda geçti.

Doğum yardım ve yasalarının nedeni kadını eve hapsetmek

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Emine Yılmaz, kadının evde oturmaması ve çalışması birilerinin zoruna gittiğini belirtti. Başkan Yılmaz, çalışan kadınların büyük çoğunluğunun geçici ve güvencesiz işler bularak aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığını söyledi. Yılmaz, doğum öncesi ve sonrası için getirilen yasaların da kadınları eve bağlamanın ve çalışmasının önüne geçmek amacıyla işverenler tarafından kullanıldığını ve iş güvencesini sağlayan yasaların yetersizliğinden dolayı kadınların işten çıkartıldığını belirterek 'Kadınlar hem anne, hem emekçi. Bu biraz da AKP hegemonyasını sinirlendiriyor. Kadın çalıştığı, kendi ayaklarının üzerinde durduğunda kendi hayatı da, toplum dagüzelleşip, gelişiyor, medenileşiyor. Bu da bazılarının hoşuna gitmiyor tabii. AKP'nin doğum öncesi ve sonrası getirdiği yasalarda bu bağlamda bakmak gerekiyor. Bu kadınları eve hapsetmenin bir yolu olarak görüldü, görülüyor. Bu yasaların verdiği haklar kullanılmak istendiğinde iş güvencesine korunmasına yönelik yasaların yetersizliği ile de birlikte işveren tarafından kapı önüne konuluyor.'

Eve katkı sigortasız işte aranıyor

Bu nedenlere bağlı olarak kadınların geçici ve güvencesiz işlerde çalışmak durumunda kaldıklarını da değinen Başkan Yılmaz, 'Herkes asgari ücretle çalıştırılıyor. Kadın da evine ve çocuğuna yardım etmek amacıyla sigortasız işlere girmeye çalışıyor. Kadınlarımız hem işsizlik nedeniyle, iş bulmakta zorluk çektikleri hem de insanlar açlık sınırının altında yaşadıkları için evi geçindirmek amacıyla her şeyi kabul ediyorlar' dedi.


Muhafazakârlaşma eğiliminin ilk kurbanları

Kadın hakları savunucuları da AKP iktidarı boyunca Türkiye'nin bir muhafazakârlaşma etkisinde kaldığını belirtti. Eşit Yaşam Derneği Başkanı Nazik Işık, ekonominin çarklarının ağır işlemesi ve ekonominin bir darboğaza girmesi nedeniyle zora giren iş yerlerinde evde oturması ve çalışmasına gerek olmadığı düşünülen kadınlarımızın işten çıkartılarak çözüm arandığını belirtti. Bu durumun daha önce de böyle olduğunu ama AKP hükümeti ile tamamen bu uygulamanın önünün açıldığını da vurgulayan Işık, 'Kadınlarımızın işten çıkarılması ekonominin ve küçük işletmelerin maruz kaldığı ekonomik darboğaz nedeniyle artarak devam edeceğe benziyor. Türkiye'de AKP yönetiminin artan bir muhafazakar yönelimi var. Bu muhafazakarlıkta AKP'nin söyleminde çok net olarak kadının yerinin neresi olacağını gösteriyor. Erken evlen erken evlenirsen sana çeyiz yardımı veririm. 3-5 çocuk doğur daha da olmazsa kaynana bak. Böyle bir durum ve arka planı var. 'Sizin yeriniz ev, siz evin kraliçesisiniz, çocuklarınızı yetiştirmekle zaten cennetliksiniz, dünya işleriyle niye uğraşıyorsunuz' mesajı işverenlerin, özellikle küçük yerleşimlerdeki işverenlerin zihninde bir işyerinde kadının ne işi var diye yansıyor. Onun için de bir kişiyi işten çıkarmak gerektiğinde ailenin geçimini sağlayacak olarak bakılan erkeği değil kadın işten çıkarılıyor. Muhafazakarlıkla ilgili bu bakış açısı toplumda zaten vardı şimdi ise daha da pekiştiriliyor' dedi.

Kayıt dışı çalışmak durumundalar

Kadınlarımızın güvencesiz ve gececi işlerde çalıştıklarını da belirten Işık, 'Geçici, kayıt dışı, sınırlı işlerde çalışıyorlar. Evine katkı sağlamak için çalışıyorlar. En küçük ekonomik gerginlik kadınların çalıştığı alanları vurduğu için de önce kadınlar işten çıkıyorlar. Kadınlarımız nerede istihdam ediliyorsa önce kadın ağırlıklı işletmeler önce kapanınca bir de oradan darbeyi yiyorlar' diye konuştu.