Ziyarette Orkide Yağları'nın, istikrarlı büyümesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Orkide'nin Türkiye'nin yüz akı sanayi kuruluşlarından biri olduğunu ifade etti.

Ziyarette Orkide Yağları'nın, 2011 hedeflerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, sıvı yağ ve endüstriyel sektördeki geniş ürün yelpazesiyle her yıl istikrarlı bir büyüme grafiği çizdiklerini ve 2011 yılında ihracatlarını ton bazında ikiye katlayacaklarını söyledi.

2010 yılında yüzde 30'luk bir ciro artışı yakaladıklarına dikkat çeken Küçükbay, 2011 yılının ilk çeyreğinde özellikle Libya ve Irak pazarında önemli ihracat bağlantılarına imza attıklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler'in, açlıkla mücadele kapsamında özellikle Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği gıda yardımlarında resmi tedarikçi olarak tercih edildiklerini önemle vurgulayan Ahmet Küçükbay, bu gelişmeler ışığında Orkide'nin 2011 ihracatının yılın ilk çeyreğinde hızlı bir seyir izlediğini belirtti.

İhracatta yeni ülkeler konusunda hızlı hareket ettiklerini ve dünyada yaşanan birtakım gelişmelerin de bazı pazarları öne çıkardığına dikkat çeken Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, "2010'da yağlı tohum fiyatlarında yaşanan yüzde 50'lik artış da piyasayı büyük oranda etkiledi" dedi.

Yağlı tohumların enerji alanında kullanılmaya başlanmasının, doğal felaket ve iklim değişikliklerinin yağ fiyatlarındaki artışı tetiklediğine işaret eden Küçükbay, "Bilimadamları henüz bio-yakıtların çevreye ilişkin etkileri üzerinde görüşbirliğine varamadı. Bu nedenle yağ fiyatları konusunda çok iyi bir planlama yapılmalı. Nüfusun artışı, gıda tüketimini doğal olarak arttırıyor. Küresel ısınma da cabası. 2010 yılının son birkaç ayında dünya piyasalarındaki artışa paralel olarak ülkemizde de yağlı tohum ve ham yağ fiyatlarında hızlı bir artış görüldü" diye konuştu.

2010 yılında da yağlık ayçiçeği tohumu ve ayçiçeği ham yağı ithalatında tarife kontenjanı sisteminin uygulanmaya başlandığını vurgulayan Küçükbay sözlerine şöyle devam etti: "Böylece artan dış piyasa fiyatlarına karşılık, ülkemizdeki yağlı tohum üreticisi, ürününü iyi bir fiyattan satış olanağına kavuştu. Bu fiyatlar dikkate alındığında, 2011 yılında yağlı tohum ekiminin en az bu yılki seviyelerde veya daha geniş bir alanda gerçekleşeceği ve dolayısıyla gelecek sezonda yağlı tohum üretiminin artacağı tahmin edilmektedir."