Dolar kurunun son 10 ayda yüzde 12.5 oranında arttığına dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar sanayiciyi uyararak döviz cinsinden geliri olmayan özel sektörün TL ile borçlanmayı tercih etmesi gerektiğini söyledi. Yorgancılar, konjonktür itibari ile yarının ne getireceğini dünyanın en iyi ekonomistleri dahi söylemezken dikkatli adımlar atmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

"Türkiye'de sanayici olmanın belki en zor yanlarından biri de, döviz kurunun TL karşısında olması gereken gerçek seviyesinin çok dışında kalma riskini taşıyor olmasıdır." diyen Yorgancılar öyle ki bu riskin, yurtiçindeki herhangi bir olumsuz havadan da ya da yurtdışındaki örneğin son olarak FED açıklamalarından da etkilenebildiğini ifade etti. Yorgancılar, "Türkiye bu tabloyu geçmişte tecrübe etti ve özel sektör bunu birebir birçok kez yaşadığı için, aynı kayıpları vermeyelim diye bu noktaya dikkat çekmek istiyoruz. 2013 yılının 10 aylık döneminde dolar kuru TL karşısında yüzde 12.5 oranında artmıştır. Dolar ile borçlanan, dolar ile ara mallarını tedarik eden sanayici açısından bu yük, bugünkü şartlarda taşınamaz boyuta ulaşmaktadır." diye konuştu.

Özellikle son 10 yılda döviz kurlarındaki gelişmelerden yerli üreticilerin ve dolayısıyla da ülkemiz ekonomisinin uzun vadeli hedefler açısından olumsuz etkilendiği gerçeğini göz ardı etmemek gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ticari kredileri de dahil ettiğimizde, uzun ve kısa vadeli özel sektörün toplam borcu 259 milyar dolardır. Yüzde 9 artan uzun vadeli kredi borcu, yüzde 28 artan kısa vadeli kredi borcu, oluşan kur riskini açıkça ortaya koymaktadır. Likiditenin bol olduğu dönemlerde borçlanma noktasında hiçbir sıkıntı çekmeyen ve bu imkanı sonuna kadar kullanan özel sektör, ülkeye getirdiği bu döviz ile merkez bankasının döviz rezervini de arttırmaktadır. Yani özel sektör, kendini riske ederek aslında bir anlamda merkez bankasına da hizmet etmiş oluyor. Ancak bugüne kadar çevrilebilen borçlar, zor geçecek bir 2014 yılı için sıkıntı yaratabilir."

Diğer yandan Türkiye'nin kaliteli, doğrudan yabancı yatırımlara ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördüklerini anlatan Yorgancılar, yeni teknolojisi ile yeni bir vizyon oluşturarak nitelikli istihdam yaratan yatırımlara ihtiyaç olduğuna değindi. Bu nedenle de, döviz, kar transferi ve katma değer açısından ülkemize katkı sağlayacak yatırımların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, " Oysaki baktığımızda Türkiye'de kar transferi, son yıllarda hızlı bir artışa geçmiş ve 2013 ilk 10 aylık döneminde, 2012 aynı dönemine göre; yüzde 68 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Yatırımların niteliğinin neden önemli olduğunu da bir kez daha görmekteyiz" dedi.