Mehmet Akif Çakmak- Yıllık 24 milyar dolarlık ihracat yapan tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ana hammaddesi olan ve beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi istendi. Tekstil ve Hazırgiyim sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun sorunları, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda 14-15 Ocak 2012 tarihlerinde İzmir'de düzenlenen "Pamuk Arama Konferansı"nda masaya yatırılmıştı. Türkiye genelinden 63 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen çalıştay kapsamında tekstil ve konfeksiyon sektöründe daha fazla katma değerin Türkiye'de kalması, ithalata olan bağımlılığın azalması ve ihracata rekabet gücünün kazandırılması amacıyla düzenlenen konferansta pamukla ilgili söz sahibi olan bütün kurumlar bir araya geldi. Arama konferansının hedeflerini Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi anlattı. ETHİB Başkanı Sabri Ünlütürk, pamuğun stratejik ürün olarak belirlenmesini beklediklerini söyleyerek, pamuğa iade-i itibar istediklerini ifade etti.

Dışa bağımlı hale geldik

Pamuğun stratejik bir ürün olarak belirlenmesinin gerekliliğine inandıklarını ifade eden Ünlütürk, "2010-2011 sezonunda 450 bin ton pamuk üretilirken, 750 bin ton pamuk ithal edildi. İstatistikler pamuk üretimindeki ciddi kan kaybının tekstil ve konfeksiyon sektörlerimizin hammade konusunda dışa bağımlı olduğunu gösteriyor. 2023 yılında planan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde 72 milyar dolarlık bir paya sahip olması ancak pamuğun stratejik bir ürün ilan edilmesi mümkün olabilecektir. Emeğe uygun yapısından dolayı vasıfsız elemanların istihdama kolaylıkla kazandıralabileceği en kolay sektördür. Planlanan tüm faaliyetler, beyaz altın olarak görülen pamuğun itibarının iadesidir. Hammadenin dışa bağımlı hale gelmesi sektörün geleceği açısından önemli riskler taşımaktadır. Bazı ülkeler pamuk ihracatını yasaklamaya başladı, bu yüzden pamuk üretiminin desteklerle artırılması gerektiğine inanıyoruz, sektörün kümelenme gücünün geliştirilmesinin önemine vurgu yapıyoruz. Pamuk prim fiyatlarının önceden açıklanması için çalışmalarımız sürüyor, böylelikle üreticiyi pamuğa yönlendirebileceğimizi düşünüyorum" dedi. Pamuğun diğer tarım ürünlerinden ayrı tutulması gerektiğini ifade eden Ünlütürk, pamuğun tarımdan ziyade sanayi hammadesi olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Hammade ithal edilmesinin ileride büyük sıkıntıları da beraberinde getireceğini dile getiren Jak Eskinazi, Çin, Japonya gibi uzakdoğu ülkelerine yaptıkları ihracatın artmaya başladığını ve bunun bu yılda artarak devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.