Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz  2011-2012 pamuk sezonu ve pamuk primi hakkındaki görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Bir an önce 2012 yılı için pamuk prim miktarlarının açıklanması gerektiğini ifade eden Barış Kocagöz, 2011 primlerinin hala üreticilere verilmediğini ve primlerin 15 Mayıs'a kadar üreticilerin eline geçmemesi halinde çiftçinin kredi batağına saplanacağını söyledi. Kocagöz prim miktarının 42 kuruştan, 60 kuruşa yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu koşullarda üreticilerin pamuk üretmesinin beklenmesinin hayalcilik olacağını dile getirdi.

Üretici kredi batağına saplanmasın

Pamuk piyasaları ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Barış Kocagöz 2011 Mart ayından itibaren pamuk fiyatlarında yaşanan gelişmelerin üreticiler için tam bir hayal kırıklığı olduğunu ifade etti. Üreticilerin maliyetlerini karşılamakta zorlandığını ve zarar etmeye başladığını belirten Kocagöz, "Bu koşullarda önümüzdeki sezon üreticilerin pamuk üretmesini beklemek hayalcilik olur. Ekim tercihlerinin yapılacağı ve toprak hazırlama çalışmalarının yapılacağı şu günlerde bir an önce pamuk prim miktarlarının açıklanması gerekiyor. Açıklanacak pamuk prim miktarlarının da mutlaka yaşananlar göz önüne alınarak 42 kuruştan 60 kuruşa çıkarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl verilen destekleme prim ödemeleri evrakların toplama süresi yüzünden henüz üreticinin eline geçmedi. Üreticilerin kredi batağına saplanmadan ekimlerini tamamlayabilmeleri için 15 Mayıs tarihine kadar ödenmesini hükümetimizden diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hindistan'ın pamuk ihracatını yasaklamasının Türkiye için bir avantaj olup olmadığı sorusuna da cevap veren Barış Kocagöz, Hindistan'ın bu davranışıyla uluslararası pamuk piyasalarında gözden düştüğünü, bu durum kendilerine olumlu yansıması halinde memnun kalacaklarını dile getirdi.